STAznanost

Slovenka na Isefu brez nagrade, toda bogatejša za življenjsko izkušnjo

Phoenix, 14. maja - Gabriela Štumberger, slovenska udeleženka mednarodnega sejma znanosti in tehnike Intel ISEF, se na petkovem slovesnem zaključku sicer ni uvrstila med prejemnike nagrad, a pravi, da ni razočarana. Bogatejša je namreč za pomembno življenjsko izkušnjo, ki jo bo s pridom uporabila pri svojem nadaljnjem delu.

Na tekmovanju se je v 22 kategorijah pomerilo več kot 1750 udeležencev iz 76 držav. Štumbergerjeva je tekmovala v kategoriji mikrobiologije, v kateri se je za nagrade potegovalo kar 88 projektov. Skupaj je bilo podeljenih za približno štiri milijone dolarjev nagrad in štipendij.

Sedemnajstletni dijakinji tretjega letnika II. gimnazije Maribor se je po celotedenskem dogodku najbolj v spomin vtisnilo mesto in množičnost prireditve ter ogromno število tekmovalcev. Je pa bila presenečena, da se pogovori niso nujno vrteli okrog znanosti, temveč je bilo za mnoge v ospredju druženje.

Pravi, da ji bo izkušnja v prihodnosti prišla še kako prav, saj je predvsem pri ameriških tekmovalcih spoznala, da sta dobra predstavitev in komunikacija ravno tako pomembna kot sam znanstveni projekt. "Občutek sem dobila, da pri Američanih ni tako pomembno, kaj delaš, pomembnejša je predstavitev in drugačnost," je dejala.

Čeprav se s tem pristopom ne strinja nujno, je dejala, da bo pri svojih prihodnjih projektih vseeno pozorna tudi na predstavitev. Kljub zanimivim projektom z drugih področij ostaja zavezana biologiji, razmišlja pa, da bi se iz mikrobiologije preusmerila na genetiko.

Na tekmovanju je glavno nagrado Gordona E. Moora v vrednosti 75.000 dolarjev dobil Kanadčan Han Jie Austin Wang za inovativen način identifikacije genov. Nagrado Fundacije Intel v vrednosti 50.000 dolarjev sta prejela Američana Syamantak Payra, ki je razvil nov medicinski pripomoček za osebe z mišično distrofijo, in Kathy Liu za projekt naravnih polimerov, ki izboljšujejo učinkovitost baterij.

Slovenija se je dogodka tokrat udeležila drugič.