STAznanost

Umrl je znanstvenik, ki je odkril Neptunove obroče

Pariz, 16. maja - V 74. letu starosti je v nedeljo zjutraj umrl francoski astrofizik Andre Brahic. Bil je strokovnjak za Sončev sistem in je leta 1984 skupaj z ameriškim astronomom Williamom Hubbardom zasnoval program, ki je vodil do odkritja, da okoli planeta Neptun obstajajo obroči.

Brahica je v astrofiziko uvedel Evry Schatzman, oče te discipline v povojni Franciji. Kmalu je postal eden najbolj priznanih strokovnjakov za Sončev sistem.

Leta 1984 je Brahic z ameriškim astronomom Williamom Hubbardom sodeloval pri odkritju obročev okoli Neptuna, najbolj oddaljenega plinastega planeta v našem Osončju. Najbolj znan je zunanji, Adamsov obroč. Sestavljen je iz treh lokov, ki jih je Andre Brahic poimenoval po sloganu francoske revolucije - svoboda, enakost in bratstvo.

Brahic je bil astrofizik pri komisiji za atomsko energijo in alternativne energije (CEA) ter profesor na univerzi v Parizu. Njemu v čast so leta 1990 poimenovali celo asteroid. Napisal je več knjig.

"Bil je sijajna in izjemna oseba, neobičajno srčen, iskren in verodostojen, velik učenjak, tudi pripovednik in pisec," je ob smrti povedala njegova založnica Odile Jacob, pri kateri je izdal pet knjig, s katerimi je populariziral znanost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.