STAznanost

Dijaki razvili cenejše gorivne celice, boljše opornice in varnejše baterije

Phoenix, 16. maja - Na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (ISEF) so glavne nagrade prejeli Kanadčan Han Jie Austin Wang za mikrobne gorivne celice ter Američana Syamantak Payra in Kathy Liu za ortopedsko opornico oziroma alternativno komponento za polnilne baterije.

Ljubljana. Baterije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Baterije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Wang, 18-letni prejemnik nagrade Gordona E. Moora v višini 75.000 ameriških dolarjev, je odkril gene v genetsko izboljšani bakteriji E. coli, ki omogočajo, da bakterija bolj učinkovito proizvaja električno energijo. Njegov sistem lahko proizvede bistveno več energije kot obstoječi procesi v mikrobnih gorivnih celicah, strošek proizvedene energije pa naj bi bil primerljiv s sončno energijo.

15-letni Syamantak Payra iz Teksasa je prejel eno od dveh nagrad Intelovega sklada za mlade znanstvenike v višini 50.000 dolarjev. Razvil je stroškovno ugodno ortopedsko opornico za koleno, ki obolelim za mišično distrofijo omogoča, da hodijo bolj naravno.

Druge prejemnica nagrade Intelovega sklada, 17-letna Kathy Liu iz Utaha, je razvila alternativno komponento za polnilne baterije, ki bi lahko bistveno izboljšala njihovo varnost in zmogljivost.

Nagrade so podelili konec prejšnjega tedna ob zaključku največjega znanstvenega tekmovanja za srednješolce na svetu, ki je potekalo v Phoenixu v Arizoni in ga organizira ameriško Društvo za znanost in javnost v sodelovanju s tehnološkim velikanom Intelom.

"Intel čestita letošnjim zmagovalcem in upa, da bo njihovo delo navdihnilo druge mlade inovatorje, da svojo radovednost in iznajdljivost uporabijo pri reševanju globalnih izzivov," je na prireditvi dejala Rosalind Hudnell, predsednica sklada Intel Foundation.

"Naši letošnji zmagovalci so jasno pokazali, da starost ne vpliva na sposobnost raziskovanja in odkrivanja rešitev za pomembne izzive," je dodala Maya Ajmera, predsednica in izvršna direktorica Društva za znanost in javnost.

Slovenijo, ki je na tekmovanju sodelovala drugič, je s projektom o vplivu treh pesticidov na heterotrofne talne mikroorganizme v kategoriji mikrobiologija zastopala Gabriela Štumberger, dijakinja II. gimnazije Maribor.

Na letošnjem dogodku je sodelovalo več kot 1750 mladih znanstvenikov, ki so bili izbrani na 419 povezanih sejmih v več kot 77 državah in regijah. Vrednost podeljenih nagrad in štipendij je znašala več kot štiri milijone dolarjev.