STAznanost

Na regijskem inženirskem tekmovanju za študente zmagali ekipi iz Gradca in Erlangna

Ljubljana, 17. maja - Na regionalni ravni največjega evropskega študentskega inženirskega tekmovanja EBEC Alpe-Adria 2016, ki je konec tedna potekalo v Ljubljani, je v kategoriji skupinsko načrtovanje naprave zmagala ekipa Dievierda iz Gradca, v kategoriji študija primera pa ekipa Klaus iz Erlangna. Obe se bosta avgusta udeležili finalnega tekmovanja v Beogradu.

Najbolj uspešni slovenski ekipi prihajata iz Ljubljane. To sta ekipa Engineerious, ki je zasedla drugo mestom v študiji primera ter ekipa Monstrator 2.0, ki je pri skupinskem načrtovanju naprave dosegla tretje mesto.

Regionalnega tekmovanja v Ljubljani se je udeležilo 40 zmagovalcev lokalnih tekmovanj iz Erlangna, Gradca, Ljubljane, Maribora in Zagreba. Slovenijo je zastopalo 16 študentov iz ljubljanske ter mariborske univerze.

Na letošnjem tekmovanju sta bili za vsako kategorijo pripravljeni dve nalogi, ki sta skupaj obsegali 16 delovnih ur. Prvi dan so se tekmovalci soočili z izzivom izgradnje prototipa črpalne hidroelektrarne, ki poganja samo sebe. Študija primera pa je zahtevala podrobno analizo in razvoj strategije za rast e-mobilnosti v Evropi.

Drugi dan so izdelovali lansirno platformo in avto, ki se je moral gibati zelo hitro ter se po določeni razdalji tudi ustaviti. Pri študiji primera pa so iskali načine za ponovno oživitev mobilnih telefonov Blackberry.

Regionalno tekmovanje je organiziralo Društvo BEST Ljubljana, lokalna skupina mednarodne organizacije študentov tehnologije in naravoslovja BEST.