STAznanost

V Mariboru že 17. državna robotska tekmovanja

Maribor, 17. maja - Inštitut za robotiko na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko bo danes že 17. zapored gostil državna robotska tekmovanja za študente in dijake RoboT 2016 ter tekmovanji za učence osnovnih šol ROBObum 2016 in dijake srednjih šol ROBOcupJunior. Namen tekmovanj je popularizacija tehnike ter spodbujanje inovativnosti.

Kot so sporočili iz mariborske univerze, organizatorji pričakujejo okoli 300 tekmovalcev in več kot 60 mentorjev ter spremljevalcev iz vse Slovenije in sosednjih držav.

Udeleženci tekmovanja se bodo pomerili v treh različnih tekmovanjih in v več kategorijah. V tekmi RoboT, kjer se bodo merili v vožnji po velikem labirintu, bo sodelovalo okoli 20 ekip srednjih tehniških šol in študentov. V disciplini ROBOsled, kjer se bodo merili v čim boljšem sledenju črti, bo sodelovalo 41 ekip iz dvajsetih osnovnih šol.

Največ prijav so organizatorji prejeli v petih različnih disciplinah tekmovanja RoboCupJunior za osnovno- in srednješolce, med katerimi so tudi ekipe iz Hrvaške, Avstrije in Slovaške. Med najbolj atraktivnimi bo spet tekmovanje v nogometu, kjer bo letos sodelovalo pet ekip, prvič pa bodo izvedli tekmo Reševanje CoSpace, kjer bodo sodelovale štiri ekipe.

Sicer pa so v preteklih letih najboljše ekipe z njihovega tekmovanja dosegle vidne rezultate tudi v svetovnem merilu. Lani je tako ekipa mariborske srednje ekonomske in računalniške šole na svetovnem robotskem tekmovanju v kitajski Hefei dosegla tretje mesto prav v kategoriji RoboCupJunior Reševanje CoSpace.

Ob tem sta ekipi slovenskih srednješolcev iz celjske Gimnazije Lava in že omenjene mariborske šole sodelovali na svetovnem prvenstvu RoboCupJunior 2014 v Braziliji, nekaj slovenskih ekip pa je letos že sodelovalo na portugalskem, avstrijskem in slovaškem odprtem državnem prvenstvu.