STAznanost
Medicina in zdravje

Na Regijskem BioCampu 2016 danes o izkušnjah in trendih v farmacevtski in biofarmacevtski industriji

Ljubljana, 23. maja - S predavanji priznanih strokovnjakov na temo naprednega zdravljenja bolezni dihal se bo danes začel drugi dan tridnevnega foruma Regijski Biocamp 2016. Na dogodku, ki ga že šesto leto zapored pripravlja podjetje Lek, član skupine Sandoz, se najboljši študenti naravoslovnih znanosti srečajo s priznanimi strokovnjaki in vodilnimi menedžerji.

Na Regijskem BioCampu 2016, ki omogoča perspektivnim študentom naravoslovnih ved vpogled v delovanje farmacevtske industrije, lahko sodelujejo študenti zadnjega letnika dodiplomskega študija, magistrski, doktorski in postdoktorski študenti naravoslovnih znanosti s fakultet v sodelujočih državah. Na letošnjem dogodku bo sodelovalo 35 študentov iz 11 držav.

Letos bodo udeleženci s predavatelji in mentorji razpravljali o najsodobnejših načinih zdravljenja bolezni dihal. Te so vse bolj v porastu in so med vodilnimi vzroki umrljivosti pri odraslih in otrocih, kronične oblike, kot sta astma in kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB), pa močno vplivajo na kakovost življenja bolnikov, so zapisali v Leku.

Kot so povedali, po dostopnih podatkih okoli 300 milijonov ljudi po svetu živi z astmo, okoli 210 milijonov pa s KOPB. "Napredek v zdravljenju bolezni dihal je tako izjemno pomemben za celotno družbo, saj obolenja dihal predstavljajo veliko breme za bolnike, njihove družine in zdravstvene sisteme."

Poleg razprave o najsodobnejših načinih zdravljenja bolezni dihal bo Regijski BioCamp tudi letos izpostavil podjetniško inovativnost, novosti v generični farmacevtski in biofarmacevtski industriji, svetovne izkušnje na področju razvoja podobnih bioloških zdravil, bolnikov pogled na možnosti zdravljenja boleznih dihal, možnosti za razvoj kariere v farmacevtski industriji ter kako zagnati in voditi lastno podjetje.

Na današnjem dogodku se bo zvrstilo osem predavanj slovenskih in tujih znanstvenikov in vodilnih menedžerje iz Leka, Sandoza, Novartisa in slovenskih raziskovalnih ustanov. Med drugim bo glavna raziskovalna direktorica v Sandozu Karin Klokkers spregovorila o razvoju farmacevtskih izdelkov v Sandozu, globalna vodja regulatornih zadev v Biofarmacevtiki v Sandozu Ingrid Schwarzenberger pa o dobi podobnih bioloških zdravil.

Predaval bo tudi direktor farmacevtskega razvoja v Novartis Farmacevtiki v ZDA Dan Miller, pravni vidik pa bo predstavil evropski patentni pravnik Jürgen Meier. Spregovorili bodo tudi direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh, vodja kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo na UKC Ljubljana Marjeta Terčelj, bolnica s cistično fibrozo Alja Ugovšek in direktorica Ljubljanskega univerzitetnega inkubator Lidija Honzakja.

Udeleženci bodo v torek obiskali tudi lokacijo Leka v Mengšu. Za mlade znanstvenike je izjemno zanimiva Biofarmacevtika Mengeš, saj je edini industrijski center za sodobno biotehnologijo v Sloveniji, s še zapisali v Leku.

Izbor najboljšega tima in dveh posameznikov bo potekal na osnovi sodelovanja udeležencev v timski nalogi. Naloga udeležencev bo priprava primera poslovnega načrta za lansiranje farmacevtskega izdelka na trg. Komisija bo ocenjevala, kako udeleženci sodelujejo v kulturno in strokovno raznolikih ekipah. Pomembno bo tudi, kako znajo povezovati znanstven in poslovni način razmišljanja, ki sta za uspeh v farmaciji izjemno pomembna, so zapisali v Leku.

Dva zmagovalca regijskega BioCampa se bosta udeležila Novartisovega mednarodnega BioCampa 2016, ki bo v Baslu v Švici.

V šestih letih je Lek skupno gostil 210 vrhunskih študentov naravoslovnih ved z več kot 30 univerz. Več kot 20 jih je danes zaposlenih v Leku.