STAznanost
Humanistika in družboslovje

Nov uspeh slovenskih dijakov na filozofski olimpijadi

Ljubljana, 19. maja - Slovenski dijaki še naprej žanjejo uspehe na mednarodnih tekmovanjih. Pretekli konec tedna se je iz Belgije s 24. filozofske olimpijade z bronasto medaljo vrnil dijak četrtega letnika Svit Komel. Uspeh je dopolnil leto dni mlajši Matija Pušnik, ki so mu organizatorji podelili posebno priznanje za uvrstitev na mesto tik za medaljami.

Dijaška filozofska olimpijada je potekala med 12. in 15. majem v belgijskem Ghentu, Slovenijo pa sta Komel in Pušnik zastopala kot zmagovalca državnega tekmovanja iz pisanja filozofskega eseja. Letos se je sicer olimpijade udeležilo več kot 100 tekmovalcev iz 45 držav.

Omenjena dijaka nadaljujeta uspehe Slovenije na filozofski olimpijadi, lani sta namreč srebrni medalji prejela Martin Molan in Neven Borak. Kot je zapisal vodja slovenske delegacije Miha Andrič, so uspehi dijakov ob sistematičnem izrinjanju kritične in filozofske misli iz srednješolskega izobraževanja še toliko bolj pomembni ter pričajo o kakovostnem delu srednješolskega aktiva profesorjev filozofije.

Filozofska olimpijada sicer po Andričevih besedah ni samo tekmovanje, temveč je v prvi vrsti druženje dijakov in dijakinj ter odlična priložnost za filozofsko soočenje različnih svetovnih miselnih horizontov in razpravo o aktualnih družbenih problemih.

Prihodnje leto bo dijaška filozofska olimpijada potekala v nizozemskem Rotterdamu.