STAznanost

Razglasili zmagovalce letošnjega Regijskega BioCampa

Ljubljana, 25. maja - Lek, član skupine Sandoz, je v torek zvečer razglasili zmagovalce šestega foruma za najboljše študente naravoslovnih ved iz regije Regijski BioCamp. Pri prenosu znanja v praktično delo so se najbolj izkazali Nika Anžiček z univerze Cambridge, Filip Cvetko z Oxforda in Ognen Jakasanovski z Univerze v Skopju, so sporočili iz Leka.

Ljubljana. Zmagovalci letošnjega Regijskega BioCampa, ki ga organizira Lek, član skupine Sandoz. Foto: Lek

Ljubljana.
Zmagovalci letošnjega Regijskega BioCampa, ki ga organizira Lek, član skupine Sandoz.
Foto: Lek

Za najboljši tim je bila izbrana skupina, ki so jo sestavljali Nicola Cornella, Klavdija Glavač, Ognen Jakasanovski, Urška Jelerčič, Anja Mejač, Nicolas Spreitzer in Luka Šrot.

Izbor najboljših treh posameznikov in tima je potekal na osnovi sodelovanja udeležencev v timski nalogi, v kateri so izdelali in predstavili primer poslovnega načrta, kako na trg vpeljati novoodkrito zdravilo za zdravljenje bolezni dihal.

Vsi trije zmagovalci letošnjega regijskega BioCampa se bodo udeležili Novartisovega mednarodnega BioCampa 2016 v Baslu v Švici, kjer se bodo pridružili najbolj perspektivnim študentom univerz z vsega sveta.

Doslej se je globalnega tekmovanja udeležilo že 10 zmagovalcev. Kar dva slovenska udeleženca, in sicer Ljerka Lah ter Janko Ignjatović, sta postala tudi zmagovalca na globalni ravni.

Na letošnji dogodek, ki ga Lek organizira že šesto leto zapored, se je sicer prijavilo okoli 100 mladih znanstvenikov, izmed katerih so Sandozovi strokovnjaki in vodje izbrali 35 udeležencev iz 11 držav. Osrednja tema so bili sodobni načini zdravljenja bolezni dihal.

Vodja strateških programov v Leku in predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa 2016 Darja Ferčej Temeljotov je ob zaključku dogodka povedala, da je Regijski BioCamp v šestih letih prerasel v resnično izjemen dogodek ter odličen primer povezovanja akademske sfere in industrije.

"Navdihujoč je od začetka do konca - od spoznavanja udeležencev, ki si prvi dan v sproščenem vzdušju že tradicionalno ogledajo Ljubljano, predavanj skrbno izbranih strokovnjakov z različnih področij in ogleda naših razvojnih laboratorijev do študije primera, kjer udeleženci delajo v skupinah in nas vsako leto znova navdušijo z inovativnostjo," je dejala.

Regijski BioCamp po besedah Leka odpira nove možnosti mladim talentom. Na dogodku imajo namreč udeleženci priložnost, da se spoznajo z nekaterimi vodilnimi strokovnjaki iz Leka in Sandoza ter jim predstavijo svoje znanje in inovativno razmišljanje. Več kot 20 udeležencev preteklih Regijskih BioCampov je danes zaposlenih na različnih področjih razvoja in kontrole kakovosti v Leku.