STAznanost

Reaktor Triga na IJS obeležuje 50-letnico delovanja

Ljubljana, 31. maja - Danes mineva natanko 50 let od prve samovzdržne verižne reakcije v reaktorju Triga na Institutu Jožef Stefan. Reaktorski center ima ključno vlogo pri pripravi kadrov za jedrsko elektrarno v Krškem. Ob obletnici je v centru v Podgorici potekala slovesnost, na kateri je državni sekretar Tomaž Boh izpostavil pomen reaktorja za bazično znanost.

Ljubljana, reaktorski center IJS.
Reaktor Triga.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Reaktor z vsem znanstvenim in tehničnim ozadjem ter izobraževanjem in usposabljanjem kadrov izdatno pomaga pri gradnji, pridobivanju dovoljenj in zagonu jedrske elektrarne, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Tomaž Boh je v nagovoru med drugim poudaril, da brez temeljne znanosti ni aplikacij in da brez temeljnega znanja ni napredka. "Zato vidim Triga reaktor v prvi vrsti kot največjo slovensko raziskovalno infrastrukturo," je povedal.

Reaktor je po njegovih besedah osnovna infrastruktura, s katero se mnogi slovenski raziskovalci vključujejo v mednarodne tokove, na primer v Cernu, ITER in CEA. "V letošnjem letu smo tudi ponovno oživili in intenzivirali postopke vključevanja v Cern. Pridružitveni sporazum je tik pred podpisom. Slovenski raziskovalci v Cernu boste lahko še aktivneje sodelovali kot doslej," je dejal Boh.

Državni sekretar je poudaril, da pomen reaktorja presega zgolj področje raziskovanja. Po njegovih besedah bi bilo treba razmisliti tudi o vključenosti reaktorja Triga v nadaljnje razmisleke o energetskem konceptu Slovenije, so še zapisali na ministrstvu za izobraževanje.