STAznanost

Začenja se Evropski forum za urbano gozdarstvo 2016

Ljubljana, 1. junija - Začenja se Evropski forum za urbano gozdarstvo, ki ga organizirata Gozdarski inštitut Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije. Do sobote bodo znanstveniki in strokovnjaki spregovorili o prilagodljivosti mest, javnem zdravju in počutju, upravljanju urbanih gozdov in dreves ter njihovem potencialnem prispevku k večji promociji mest.

Evropski forum za urbano gozdarstvo (EFUF) je vsakoletni dogodek, ki poteka že 19. leto zapored. Na njem se srečujejo znanstveniki, strokovnjaki in pedagogi s področij načrtovanja, oblikovanja in upravljanja urbanih gozdov - od gozdnatih pokrajin do urbanih parkov in uličnih dreves.

Sodelujoči prihajajo iz celotne Evrope in drugih delov sveta - letos se ga udeležujejo znanstveniki iz Severne in Južne Amerike, Afrike, Evrope, Kitajske in drugih držav. Forum se bo odvijal v Ljubljani in Celju.

Forum je bil prvič organiziran leta 1998 v Wuppertalu v Nemčiji, od takrat pa so ga gostila še mesta Aarhus, Budimpešta, Durham, Trondheim, Arnhem, Stockholm, Celje, Firence, Gelsenkirchen, Hämeenlinna, Arnhem, Tulln, Glasgow, Leipzig, Milano, Lausanne in Bruselj.

Forum letos gostita Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, in Celje. Osrednje prizorišče konference bo na Ljubljanskem gradu, udeleženci pa bodo obiskali tudi mestne gozdove, parke in drugo zeleno infrastrukturo ter spoznali nekaj naravnih rešitev, ki so Ljubljani prislužile naziv Zelena prestolnica Evrope 2016.

V Celju bodo predstavili razvoj lokalnega urbanega gozdarstva po letu 2005, ko so prvič gostili forum. Obiskali bodo tudi celjske mestne gozdove, se seznanili z razvojem blagovne znamke Mestni gozd Celje in si ogledali najbolj očarljivo drevesno hišo v Sloveniji.