STAznanost

Kemijski inštitut obeležuje 70 let delovanja

Ljubljana, 2. junija - Kemijski inštitut letos obeležuje 70 let svojega delovanja. V teh letih se je inštitut uveljavil kot ena vodilnih raziskovalnih institucij na področju kemije in sorodnih vej v regiji, s posebnim poudarkom na prenosu znanja v gospodarstvo in raziskovalnih partnerstvih z globalnimi podjetji.

Inštitut je zaživel leta 1946 kot Kemijski laboratorij Slovenske akademije znanosti in umetnosti, danes pa deluje kot javni raziskovalni zavod na področju znanstvene in raziskovalno-razvojne dejavnosti. Konec leta 2015 je imel 300 zaposlenih, od tega jih okoli 266 opravljalo raziskovalno delo v 14 laboratorijih in dveh infrastrukturnih centrih.

Osnovne in aplikativne raziskave inštituta so usmerjene na področja biotehnologije, varstva okolja, strukturne in teoretične kemije, analizne kemije, raziskav materialov in kemijskega inženirstva.

Kemijski inštitut je danes med vodilnimi raziskovalnimi institucijami v Sloveniji na področju prodaje inovacij, v zadnjih letih pa postaja vse pomembnejši partner globalnim podjetjem in multinacionalkam. V zadnjih treh letih so opravljali raziskovalne storitve za 281 različnih partnerjev, od tega 245 domačih in 36 tujih.

Od začetka leta 2013 je inštitut vložil 36 novih patentnih prijav, in sicer 13 slovenskih in 23 tujih. V okviru razpisov evropskega programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020 je inštitut pridobil že dobrih 4,5 milijona sredstev za raziskave. Od leta 2013 do konca oktobra 2015 je s sodelovanjem z domačo industrijo ustvaril skoraj 6,2 milijona prihodkov, s sodelovanjem s tujo industrijo pa več kot 760.000 evrov prihodkov.

V bližnji preteklosti kot pomemben korak na inštitutu izpostavljajo odprtje Preglovega raziskovalnega centra Kemijskega inštituta, ki so ga zaradi prostorske stiske zgradili leta 2013. Na 4000 kvadratnih metrih novih prostorov je namreč poleg sodobnih laboratorijev nameščena vrhunska raziskovalna oprema.

Mladi raziskovalci

Pomembno mesto v viziji razvoja inštituta ima tudi 62 mladih raziskovalcev, ki ob mentorskem vodstvu uveljavljenih raziskovalcev na inštitutu ustvarjajo svojo znanstveno kariero. Prek sheme Marie Sklodowska-Curie so v preteklih petih letih pridobili 430.000 evrov. Velike uspehe so mladi skupaj z mentorji z inštituta beležili tudi na uglednem tekmovanju iz sintezne biologije iGEM na univerzi MIT v ZDA.

Mladim bo posvečen tudi Jamnikov simpozij za mlade v znanosti, ki bo potekal 5. oktobra letos. Z osrednjim dogodkom in spremljajočimi aktivnostmi bodo obeležili spomin na nekdanjega direktorja inštituta Janka Jamnika ter podelili štipendijo za mesto mladega raziskovalca.

Teden Kemijskega inštituta

Jubilej bodo na inštitutu obeležili z nizom dogodkov v tednu od 6. do 10. junija, ki so ga poimenovali Teden Kemijskega inštituta in bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. Izpostavljena tema 70. obletnice inštituta je njegova znanstvena odličnost, katere temelj so vrhunski strokovnjaki in vrhunska znanstvena oprema.

Teden se bo začel z obiskom predsednika Evropskega raziskovalnega sveta (ERS) Jeana-Pierra Bourguignona. To bo prvi obisk predsednika te najpomembnejše evropske znanstvene institucije v samostojni Sloveniji. V okviru obiska bodo predavatelji s kratkimi nagovori razpravljali tudi o možnostih mladih za razvoj raziskovalnih karier v Sloveniji in vlogi ERS pri tem.

V torek se bo odvilo znanstveno predavanje uglednega znanstvenika Igorja Muševiča, na isti dan večer pa bo v Hotelu Union v Ljubljani potekala osrednja prireditev ob 70-letnici, in sicer pod naslovom 70 let predani znanosti.

V sredo bo v okviru Preglovega kolokvija predaval vrhunski nemški znanstvenik Joachim Sauer s Humboldtove univerze v Berlinu, znanstveniki in zaslužni profesorji inštituta pa bodo na ta dan obudili zgodbe iz zgodovine kemijskega inštituta.

O komuniciranju znanosti in prisotnosti znanosti v medijih bodo na četrtkovi okrogli mizi razpravljali znanstveniki in predstavniki medijev. Ob tej priložnosti bodo podelili tudi priložnostna priznanja medijem za poročanje o znanstvenih dosežkih inštituta.

V petek bodo predstavniki znanosti in gospodarstva v pogovoru z naslovom 21. stoletje - stoletje biotehnologije. Tudi v Sloveniji? aktualizirali raziskovalni in gospodarski potencial na dinamičnem področju biotehnologije.

V okviru jubilejnega tedna bo vsak dan ob 9. in ob 14. uri dan odprtih vrat inštituta, namenjen predvsem mladim, so še zapisali na inštitutu.