STAznanost

Raziskovalci Cerarja opozarjajo na kritične razmere v znanosti

Ljubljana, 2. junija - Raziskovalci, združeni v Sindikalni konferenci visokega šolstva in znanosti sindikata Sviz, so danes na predsednika vlade Mira Cerarja naslovili pismo, v katerem so opozorili na kritičnost razmer in še dodatno slabšanje položaja v slovenski znanosti. Premierja so pozvali tudi, da jih sprejme na pogovoru.

Kot so zapisali v pismu, na svojih plečih močno občutijo slabšanje položaja znanosti v Sloveniji. Cena ur raziskovalnih programov in projektov ostaja že nekaj let znižana, vedno manj je razpisanih novih projektov. Poleg tega število odobrenih zaposlitev za mlade raziskovalce v zadnjih letih izrazito upada, za opremo in vzdrževanje zgradb pa še zdaleč ni na voljo dovolj sredstev, so zapisali.

"Z zastarelo opremo in podcenjenim, nestabilno financiranim raziskovalnim delom nikakor ne bomo mogli slediti vse hitrejšemu razvoju v svetu," opozarjajo raziskovalci.

Dodajajo, da se število zaposlenih v znanosti krči že dlje časa in se bo očitno vsako leto še bolj. Mladih usposobljenih raziskovalcev ne morejo zaposlovati, lahko jih zgolj odpuščajo. "Z znanjem, ki so ga pridobili na stroške naše države, zato odhajajo v tujino in tam prispevajo k dodani vrednosti," so še zapisali.

"Ob tako skromnem in v zadnjih letih občutno zmanjšanem javnem vlaganju v znanost žal ne moremo pričakovati izrazitega razvojnega preboja Slovenije," še pišejo v pismu premierju. Takšen preboj pa po njihovem mnenju država nujno potrebuje, če se želi izkopati iz dolgo trajajoče krize ter se konkurenčno razvijati in ne nazadovati.

Zato Cerarja pozivajo, da se osebno odločno zavzame za reševanje kritičnih razmer v zelo podcenjeni znanosti. "Znanost ni strošek, temveč vložek v napredek in blagor Slovenije. Pričakujemo, da boste prepoznali pomembnost raziskovalne dejavnosti za nadaljnji uspešen razvoj naše družbe ter nas sprejeli na pogovor, na katerem vam bomo podrobneje predstavili naša pričakovanja in z vami izmenjali poglede na perspektive slovenske znanosti," so še zapisali v pismu premierju.