STAznanost

Kemijski inštitut ob 70-letnici gosti predsednika ERC

Ljubljana, 6. junija - Predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Jean-Pierre Bourguignon je začel obisk Kemijskega inštituta, ki obeležuje 70. obletnico delovanja. Prvemu možu ERC sta se pri uvodnem ogledu inštituta in srečanju z raziskovalci pridružila tudi predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.

Prvi mož ERC si je v spremstvu predsednika Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja (SGRZ) Draška Veselinoviča ter pod vodstvom predsednika znanstvenega sveta inštituta Roberta Dominka in direktorja inštituta Gregorja Anderluha najprej ogledal inštitut. V nadaljevanju obiska bodo predavatelji s kratkimi nagovori razpravljali o pomenu ERC za razvoj karier mladih znanstvenikov v Sloveniji. Bourguignon pa se bo srečal tudi z mladimi slovenskimi znanstveniki, ki so bili uspešni pri pridobivanju ERC sredstev.

Po novinarski konferenci, ki se je bosta poleg Bourguignona udeležila še ministrica Makovec Brenčičeva, direktor inštituta Andreluh ter Veselinovič, bo sledila delavnica za mlade znanstvenike in doktorande, ki se pripravljajo na prijavo projekta v okviru ERC Starting Grants.

Obisk predsednika Evropskega raziskovalnega sveta, najpomembnejše evropske institucije za financiranje bazične znanosti, je posvečen podpori financiranju mladih raziskovalcev. Razvoj mladih raziskovalcev je namreč poslanstvo dela na inštitutu, ki trenutno zaposluje 62 mladih raziskovalcev.

To je sicer prvi obisk tako visokega predstavnika ERC v Sloveniji, ki je relativno uspešna na področju dobljenega EU denarja iz sheme Obzorje 2020, in sicer za bolj aplikativno usmerjene raziskave. Precej manj uspešna pa je pri pridobivanju sredstev na področju temeljnih ali bazičnih raziskav, so zapisali na Kemijskem inštitutu.

V vseh devetih letih delovanja ERC so namreč raziskovalne štipendije ERC prejeli le trije slovenski znanstveniki. Obisk bo tako namenjen predvsem spodbujanju mladih raziskovalcev in znanstvenikov k še večji prijavi za pridobitev ERC startnih štipendij in štipendij za raziskovalno dozorevanje.

ERC, ki je del prvega stebra - "Odlična znanost" - Obzorje 2020, programa EU za raziskave in inovacije, na leto razdeli okoli 1,5 milijarde sredstev za odlične znanstvene projekte v okviru temeljnih. Od leta 2007, odkar ERC deluje, je bilo med več kot 50.000 prijavljenimi projekti za financiranje izbranih več kot 5000 projektov.

Današnji obisk, ki so ga na inštitutu poimenovali Odpiramo prostor in možnosti znanstvenega povezovanja, pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim gospodarskim in raziskovalnim združenjem (SGRZ) iz Bruslja ter ministrstvom za znanost, izobraževanje in šport.

Z obiskom prvega moža ERC se je začel Teden Kemijskega inštituta, s katerim bodo obeležili 70. obletnico delovanja inštituta.