STAznanost

Univerza v Novi Gorici po lestvici RUR med najboljšimi v svetu

Nova Gorica, 13. junija - Po rezultatih mednarodne lestvice RUR (Round University Ranking), ki ocenjuje in razvršča najboljše svetovne univerze, se je v letu 2016 Univerza v Novi Gorici uvrstila na visoko 203. mesto, to je med samo elito svetovnih univerz, so sporočili z omenjene univerze. Menijo, da je tako Univerza v Novi Gorici najboljša slovenska univerza.

Kot so sporočili, na prvih mestih lestvice RUR prevladujejo najbolj znane ameriške (Kalifornijski tehnološki inštitut, Univerza Stanford, Univerza Harvard ...) in angleške univerze (npr. Univerza v Oxfordu, Univerza v Cambridgeu ...).

Na področju pedagoškega dela se je novogoriška univerza uvrstila še višje, na 87. mesto, za kar gre po njihovem zasluga tudi razmerju med številom profesorjev in številom študentov. "To je še posebej pomembno za slovenski visokošolski prostor, v katerem še vedno prevladuje merilo množičnosti študijskih programov, saj najnovejša uredba ministrstva za izobraževanje, znanost in šport opredeljuje financiranje študijskih programov izključno na podlagi števila študentov," navajajo.

Lestvica RUR je po navedbah novogoriške univerze tudi pokazala, da je slednja v vseh elementih kakovosti daleč najboljša slovenska univerza in prekaša tudi starejše in večje univerze v soseščini, kot so univerze v Gradcu, Trstu in v Padovi.

Lestvica sicer vsako leto ocenjuje najboljše svetovne univerze ter jih razvršča po doseženih skupnih rezultatih in posebej na štirih področjih: poučevanje, raziskave, internacionalizacija in finančna vzdržnost.

Za analizo in oceno univerz uporablja tri vire podatkov. Tako ustvarijo zbirko podatkov o znanstveni in pedagoški uspešnosti univerz, o načinih financiranja njihove dejavnosti ter o karakteristikah študentov in zaposlenih na univerzi.