STAznanost

Primorska univerza krepi sodelovanje z Rusijo

Ljubljana, 18. junija - Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič se je ta teden v zvezi s sodelovanjem z moskovsko državno univerzo Lomonosov mudil v Rusiji. Univerzo je obiskal skupaj s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, v okviru srečanja pa so govorili o možnostih razširitve sodelovanja na področju znanosti in izobraževanja med Rusijo in Slovenijo.

Na predlog rektorja primorske univerze ob nedavnem obisku moskovske univerze, ko se je v ruski prestolnici mudil slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so sogovorniki aprila sprejeli odločitev o ustanovitvi znanstveno-izobraževalnega centra Lomonosov, v okviru katerega načrtujejo skupne izobraževalne programe.

Kot obliko sodelovanja med koprsko Fakulteto za management in Moskovsko ekonomsko šolo, ki spada pod okrilje univerze Lomonosov, je predvidena tudi dvojna diploma oziroma "double degree", kjer gre za kombiniran študijski program, ki vodi do dveh diplom na dveh univerzah.

Po besedah Marušiča načrtujejo ustanovitev neke entitete bodisi znotraj univerze ali zunaj. O sami obliki se podrobneje še niso pogovarjali, saj je to povezano s pravnima redoma obeh držav, a sporazum predvideva določeno podružnico, je Marušič še pojasnil za STA.

Dodal je tudi, da gre po slovenski zakonodaji lahko za enoto, ki bo samostojna pravna oseba, pridružena Univerzi na Primorskem, ali pa da se znotraj univerze ustanovi center za izvajanje raziskovalne in študijske dejavnosti, ki bi bil povezan z Lomonosovom. "Z ruske strani so odprti za katerokoli obliko sodelovanja," je še pripomnil. Proti koncu julija je sicer predviden povratni obisk rektorja iz Rusije.

Vsebinsko bi ta podružnica ali center med drugim pokrivala področje ekonomije, pa tudi širše področje kulture oziroma neke vrste slovanske študije, turizem ter na področju naravoslovja še uporabno matematiko in računalništvo.

Kombiniran program oziroma "double degree", pa tudi ustanovitev centra bi po Marušičevih besedah želeli zagnati čim prej, predvidoma pa bo to v študijskem letu 2017/2018.

Združevanje znanstvenega in izobraževalnega potenciala Slovenije in Rusije pa tudi sosednjih držav lahko ob sodelovanju gospodarstva odigra pomembno vlogo pri krepitvi mednarodnih vezi, pa tudi pri širjenju ruske kulture, znanstvenih pristopov ter izobraževalnih standardov v državah srednje, vzhodne in južne Evrope, so po sredinem srečanju zapisali na spletni strani Moskovske ekonomske šole.

Ta je bila ustanovljena pred 10 leti. Univerza Lomonosov medtem velja za najstarejšo klasično univerzo v Rusiji in je bila ustanovljena leta 1755. Danes se v sestav univerze uvršča 40 različnih fakultet.