STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Znanost na cesti: Ponovitev predavanja o ostankih zdravilnih učinkovin v vodi

Ljubljana, 20. junija - V okviru dogodkov Znanost na cesti je ta teden na vrsti ponovitev pogovora o tem, koliko ostankov zdravilnih učinkovin konča v pitni vodi. Pogovor s prof.dr. Ester Heath z Instituta Jožef Stefan bo potekal v sredo, 23. junija, ob 18h v Knjigarni Konzorcij. Povzetek s prvega predavanja se nahaja na tem mestu.

"Zdravilne učinkovine delujejo še dolgo po tem, ko zapustijo naše telo. Glavni vir onesnaženja okolja s temi t.i. 'novimi onesnažili' predstavljajo bolnišnične, komunalne in industrijske odpadne vode, njihova prisotnost v okolju pa je pomembna predvsem zaradi možnih neželenih učinkov, ki jih predstavljajo za ljudi in druge ne-tarčne organizme," so zapisali organizatorji.

Prof. dr. Ester Heath je vodja Skupine za organsko analizo na Odseku za znanosti o okolju in izredna profesorica na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana, smer ekotehnologija. Glavno področje njenega raziskovanja je organska analiza, kjer v zadnjem času intenzivno preučuje pojavnost, kroženje in učinke ostankov zdravilnih učinkovin in sredstev za osebno nego v okolju.