STAznanost

Doktorski študent fakultete za elektrotehniko osvojil prestižno mednarodno nagrado

Ljubljana, 28. junija - Doktorski študent ljubljanske Fakultete za elektrotehniko Blaž Kirn je na največji mednarodni konferenci o fotovoltaiki EU PVSEC v Münchnu prejel prestižno študentsko nagrado za najboljši konferenčni prispevek. Za zmago se je potegoval v tematskem sklopu Delovanje, zmogljivost, zanesljivost in sonaravnost fotovoltaike, so sporočili s fakultete.

Doktorski študent in mladi raziskovalec Kirn se je na konferenci, ki je potekala med 20. in 24. junijem, predstavil s prispevkom Povezovanje podatkovnih zbirk sončnega obsevanja in modelov zmogljivosti za analizo zmogljivosti fotonapetostnih sistemov. Kirn sicer pod mentorstvom Marka Topiča deluje v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko na fakulteti.

Na konferenci so bila predstavljena dela 6482 soavtorjev iz 88 držav, kar zajema več kot 1100 referatov, razdeljenih na sedem tematskih sklopov. Kirn je svoje predavanje v družbi številnih strokovnjakov s celega sveta izvedel v sredo v okviru sekcije "Meteorology, Improved Yield Estimation and Soiling Effects".

Ob podelitvi nagrad, ki je potekala minuli petek, je Kirn povedal, da mu nagrada kot poplačilo za vloženi čas in trud zelo veliko pomeni. Predstavlja "tako potrditev mojega raziskovalnega dela, kot tudi motivacijsko oporo za nadaljnje dosežke," je dejal.

Dosežek Kirna, ki v najboljši luči osvetljujejo tudi ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko, je pozdravil tudi dekan omenjene fakultete Igor Papič, ki je potrdil, da ime Blaža Kirna zagotovo ne bo ostalo neznano. Po njegovem prepričanju so Kirnu sedaj v znanosti ali industriji odprte številne poti.

Največja svetovna fotovoltaična konferenca, ki letos poteka že 32. leto zapored, se vsako leto odvija na različnih mestih v Evropi. Konferenca poteka hkrati z vodilnim globalnim sejmom o fotovoltaiki InterSolar, so še zapisali na fakulteti.