STAznanost
Humanistika in družboslovje

Maribor del projekta ob 160-letnici rojstva Nikole Tesle

Maribor, 10. julija - Zavod za turizem Maribor se je ob 160. obletnici rojstva enega največjih izumiteljev moderne dobe Nikole Tesle, ki je med drugim živel in delal tudi v Mariboru, pridružil projektu Klaster puteva kulture. Ta združuje več kot 40 partnerjev iz treh držav, del projekta pa je današnje hkratno predvajanje projekcije Streaming II v mednarodnem prostoru.

Ker je bila ena od postojank v Teslinem življenju tudi štajerska prestolnica, sta se v njenem imenu Zavod za turizem Maribor-Pohorje in Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled priključila srbsko-hrvaško-slovenskemu projektu razvoja skupnih kulturnih poti in prva med njimi je prav Pot Tesle čez Evropo.

V ta namen danes v Mariboru pripravljajo projekcijo, ki si jo bo mogoče ogledati v Koloseju in Hiši Stare trte. V mariborskem ponudniku filmskih predstav bodo film predvajali kot predfilm pred vsako projekcijo, ki bo danes na sporedu, v Hiši Stare trte na Lentu pa si bo projekcijo mogoče ogledati ob 11. in 17. uri.

Nikola Tesla se je leta 1856 rodil srbskima staršema v hrvaškem Smiljanu v bližini Gospiča. Študij je začel na visoki tehniški šoli v Gradcu, po njem pa je zaradi finančne stiske nekaj časa živel v Mariboru, kjer je delal kot tehnični risar. Živel naj bi skromno in kartal v mariborskih lokalih, zaradi česar je leta 1879 ponj prišel oče Milutin.

Svoja najbolj ustvarjalna leta je nato preživel v ZDA, kjer je leta 1943 tudi umrl. V svojem življenju je patentiral več kot 700 izumov, mnogi med njimi še danes tvorijo osnovo sodobne uporabe električne energije. Najznamenitejši je večfazni indukcijski elektromotor, ki ga je izumil leta 1882 in deluje na njegovem načelu izmeničnega električnega toka.