STAznanost

Naslednji Evropski kongres matematike bo v Sloveniji

Berlin/Koper, 17. julija - V Berlinu se je danes začel evropski kongres matematike, ki se ga udeležujejo tudi predstavniki iz Slovenije. Pred njegovim začetkom je komisija sveta Evropskega matematičnega združenja podprla slovensko kandidaturo za organizacijo naslednjega, osmega evropskega kongresa matematike. Ta bo julija 2020 na Primorskem.

Kandidaturo je vložila Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v sodelovanju z Inštitutom Andrej Marušič, Fakulteto za matematiko in fiziko, Pedagoško fakulteto, Fakulteto za naravoslovje in matematiko ter drugimi organizacijami s področja matematike v Sloveniji.

"Delegati so prepoznali naš potencial in slovenske organizatorje podprli s 45 glasovi pred špansko Sevillo, ki je dobila 33 glasov," so v sporočilu za javnost zapisali na Univerzi na Primorskem.

Za svetovnim je evropski kongres matematike drugi največji dogodek na področju matematike na svetu. Organizirajo ga vsaka štiri leta, na njem pa sodeluje več kot 1000 matematikov.

Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič je ob tem dejal: "Gre za velik uspeh slovenske matematike in znanosti nasploh, saj tako pomembnega dogodka Slovenija še ni gostila." Z uspelo kandidaturo se je slovenska znanost po njegovih besedah še bolj odprla v svet, Sloveniji in njeni znanosti pa se je odprla enkratna priložnost za nadaljnjo promocijo v Evropi in svetu.