STAznanost

IJS želi s projektom GOSTOP pospešiti razvoj koncepta pametnih tovarn

Ljubljana, 30. julija - Raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) želijo prek programa GOSTOP pospešiti razvoj in izgradnjo koncepta pametnih tovarn v Sloveniji in odgovoriti na aktualne potrebe slovenskega gospodarstva. V programu, ki bo trajal tri leta in pol, so združili raziskovalne skupine iz 13 podjetij in šestih raziskovalnih organizacij, so sporočili z IJS.

GOSTOP, za katerega je IJS pridobil sredstva na prvem razpisu v okviru pametne specializacije, vključuje razvoj novih izdelkov in tehnologij, ki jih razvijajo agilna manjša in srednja podjetja, kot tudi razvoj celotnega koncepta pametne tovarne.

Slednji naj bi pripeljal do celovitih in integriranih sistemov, s katerimi bodo lahko večja slovenska podjetja optimizirala lastne proizvodne procese in razvila nove produkte z veliko dodano vrednostjo, je povedal koordinator projekta Igor Kovač z IJS.

Primer takšnega produkta je tovarna na ključ za globalni trg, ki jo program tudi vključuje. Kot je pojasnil Kovač, je glavni namen usmeritve tovarne prihodnosti "povezati človeka, izdelek, proces in poslovnost v celovit sistem". V ta namen je potrebno razviti "inteligentne, konkurenčne, trajnostne sisteme, z vključenimi elementi prilagodljivosti, z načeli interneta stvari, ki so podprti z on-line simulacijami," je dejal.

S takšnim pristopom je po njegovih besedah mogoče zagotoviti bistveno povečanje učinkovitosti proizvodnega procesa v smeri paradigme Industrija 4.0, katere ključna značilnost je "povečanje decentralizacije in fleksibilnosti pri upravljanju uspešnosti proizvodnje."

Pridobitev koordinatorstva projekta, v katerem bo skupno sodelovalo 19 podjetij in raziskovalnih institucij, je za IJS "zaupanje in potrdilo, da imamo potrebne veščine in znanja, da se znamo povezovati in delati v smeri, ki je za našo industrijo pomembna. Hkrati pa pomeni tudi novo možnost za zaposlovanje in izobraževanje mladih," je še povedal Kovač.