STAznanost

S programom MARTINA do inovativnih materialov, orodij in tehnologij

Ljubljana, 6. avgusta - Triletni program Martina Inštituta za kovinske materiale in tehnologije (IMT) temelji na razvoju novih naprednih večfunkcionalnih materialov in tehnologij izdelave inženirskih komponent. V okviru programa, vrednega 9,6 milijona evrov, želijo razviti novo orodno jeklo in raziskati možnosti uporabe novih tehnologij izdelave inovativnih orodij, so sporočili iz IMT.

Kot so pojasnili na inštitutu, obstoječi materiali in tehnologije izdelave posamezno in ločeno ne zadovoljujejo naraščajočih potreb družbe in s tem omejujejo razvoj novih aplikacij z vse ostrejšimi zahtevami.

Skupna strateška ideja programa je tako trajneje povezovati raziskave, razvoj in inovacije na področjih različnih materialov, orodij ter tehnologij za izdelavo in obdelavo materialov ter njihovo povezovanje.

"Osrednji cilj programa je okrepiti položaj in vlogo slovenske industrije na področju materialov, še posebej posebnih jekel in aluminija ter dvigniti konkurenčnost na globalnem trgu s prehodom iz standardnih v razvojne dobavitelje v mednarodnih verigah in mrežah vrednosti," so pojasnili v IMT.

Za projekt so v IMT pridobili slabih šest milijonov evrov na razpisu v okviru Strategije pametne specializacije. Vendar bolj kot sam denar vidijo pomen financiranja "v še tesnejšem sodelovanju in povezovanju s slovensko industrijo v okviru tako velikega konzorcija," so zapisali.

Inštitut za kovinske materiale in tehnologije (IMT) je javni raziskovalni zavod, ki prvenstveno raziskovalno in tudi pedagoško deluje na področju kovinskih materialov in tehnologij. Primarna naloga inštituta je ustvarjanje novega znanja ter prenos tega znanja v prakso za potrebe proizvodnih gospodarskih družb, termo in nuklearne energetike, s ciljem izboljšanja kakovosti življenja in trajnostnega razvoja.