STAznanost

Mariborski ortopedi z novim načinom odpravljanja težav v križu

Maribor, 5. avgusta - Na oddelku za ortopedijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so prvi v Sloveniji opravili minimalno invazivno zatrditev sakro-iliakalnega sklepa (SIS) s posebnimi, trikotno oblikovanimi titanijevimi vsadki. Operacija je namenjena odpravi mehanske bolečine v križu, povezane z disfunkcijo sakro-iliakalnega sklepa.

Kot so danes sporočili iz mariborske bolnišnice, je operacija potekala v skladu z načrti, pacientka pa se po njej počuti dobro in je drugi dan po operaciji že zapustila bolnišnico.

Pri operaciji sta sodelovala njihova specialista za ortopedsko kirurgijo Gregor Rečnik in Milko Milčič, njun kolega Federico Valli iz milanskega ortopedskega inštituta Galleazzi, ob predoperativni pomoči pa še Marko Jevšek iz oddelka za radiologijo v UKC Maribor.

Vzrok za bolečine v križu je v kar treh četrtinah primerov hrbtenica, zlasti zaradi okvare medvretenčne ploščice ali malih sklepov v hrbtenici, v skoraj petini primerov pa je bolečina povezana s spremembami v SIS.

Okvara slednjega je lahko posledica poškodbe, poroda, zatrditve ledvene hrbtenice ali pa se pojavi v sklopu vnetnega procesa. Kot pojasnjujejo v UKC Maribor, ob tovrstnih bolečinah zdravniki sprva s preiskavami in pregledi izključijo spremembe na hrbtenici, nato sledi usmerjen in natančen klinični pregled SIS ter v primeru izpolnitve določenih pogojev njegova blokada pod rentgenskim ojačevalcem za postavitev dokončne diagnoze.

Tovrstne težave se v želji po zmanjšanju bolečine navadno zdravijo s fizioterapijo, spremembo življenjskega sloga, masažami, zdravili proti bolečinam in lokalnimi injekcijami. V trdovratnih primerih pa pride v poštev tudi operativna zatrditev SIS, ki jo lahko opravijo na dva načina.

Zatrditev na odprti način je povezana s pomembno poškodbo mehkih tkiv, precejšnjo izgubo krvi in trdovratnimi bolečinami po operativnem posegu, zaradi česar so jo le redko izvajali, SIS pa je bil s kirurškega vidika zanemarjen. Nov način - minimalno invazivna zatrditev - pa zdaj odpravlja praktično vse pomanjkljivosti odprtega posega in ponuja pacientom pomembno alternativo v pristopu do zdravljenja bolečin.