STAznanost
Medicina in zdravje

Slovenski raziskovalci dokazali, da uživanje kravjega mleka ne škodi zdravju

Ljubljana, 5. avgusta - Raziskovalci Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani so dokazali, da uživanje kravjega mleka, ki vsebuje naravne estrogene, nima negativnih učinkov za zdravje, so sporočili iz ameriškega združenja, ki skrbi za razvoj mlečne industrije - American Dairy Science Association. S tem so ovrgli nekatere dvome na račun mleka.

Vsebnost estrogenov v hrani je znana kot negativna za zdravje človeka. V študiji so slovenski raziskovalci skušali raziskati, kakšen vpliv imajo različne količine estrogenov na raven hormonov v krvi odrasle miši. Namen študije je bil oceniti, ali uživanje kravjega mleka z različnimi količinami estrogenov vpliva na raven hormonov v krvi in posledično na organe miši. Mišim so dajali večje koncentracije estrogenov in izkazalo se je, da to ni vplivalo na zdravstveno stanje miši.

Spremembe so opazili le pri 1000-krat povečani koncentraciji estrogenov, takšna doza pa je v naravnem kravjem mleku skorajda nemogoča.

Vsebnost estrogenov v kravjem mleku je povišana, ko je krava breja. Mleko krav v tretjem trimesečju brejosti lahko vsebuje tudi do 20-krat več estrogenov kot pri tistih, ki niso breje.

"Rezultati naše raziskave pričajo, da estrogeni v mleku ne škodijo zdravju, tudi če gre za mleko breje krave. Tudi pri 100-krat povečani koncentraciji estrogenov nismo zaznali vpliva na zdravje miši. To nam pove, da je vsebnost hormonov v mleku premajhna, da bi imela kakršenkoli biološki učinek na uživalce," je pojasnil Gregor Majdič z inštituta za predklinične vede pri Veterinarski fakulteti.

V študiji so poleg njega sodelovali Tomaž Snoj, Neža Grgurevič in Jasmina Koračin, vsi z omenjene fakultete.

Rezultati študije so bili nedavno objavljeni tudi v ameriški strokovni reviji Journal of Dairy Science.