STAznanost

Univerza na Primorskem bo v čim krajšem času izpeljala postopke za prenehanje članstva ZRS

Koper, 5. avgusta - Po četrtkovem sklepu vlade, ki je pooblastila šolsko ministrstvo za izvedbo postopkov za prenehanje članstva Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) v Univerzi na Primorskem (UP), se je rektor UP Dragan Marušič zaposlenim na ZRS zahvalil za sodelovanje, UP pa bo v čim krajšem času izpeljala vse potrebne postopke za prenehanje članstva ZRS.

Vlada se je v četrtek namreč seznanila s sklepi organov UP glede prenehanja članstva Znanstveno-raziskovalnega središča ter pooblastila šolsko ministrstvo, da izvede potrebne postopke glede prenehanja članstva ZRS in prenosa njegove raziskovalne dejavnosti na nov javni zavod, ki ga bo ustanovila država. Ministrstvo pa bo v proračunskem letu 2017 zagotovilo sredstva v višini do 250.000 evrov za ustanoviteljske obveznosti javnega raziskovalnega zavoda, in sicer iz sredstev dejavnosti visokega šolstva, namenjenih UP.

Rektor primorske univerze Dragan Marušič je ocenil, da se želja ZRS, da mu preneha članstvo v univerzi, z omenjenim sklepom vlade dokončno uresničuje. "Postal bo javni raziskovalni zavod in bo lahko deloval ter posloval povsem avtonomno. Zaposlenim na novem zavodu se zahvaljujemo za dosedanje sodelovanje in jim želimo uspešno samostojno pot," so rektorjeve besede povzeli na UP.

Kot so spomnili v sporočilu za javnost, sta upravni odbor in senat UP na svojih sejah 5. in 18. maja sprejela sklep o prenehanju članstva ZRS v univerzi na osnovi elaborata, ki upošteva vso veljavno zakonodajo in natančno opredeljuje kadrovski, projektni, finančni in premoženjski vidik izločitve ZRS.

UP je skladno z elaboratom prevzela poplačilo vseh finančnih obveznosti ZRS do rektorata in ostalih članic univerze, ki so nastali do 31. decembra 2015, ter novemu zavodu tako omogočila svež začetek, so poudarili.

Kot so še napovedali, bodo zdaj, ko je sklep vlade sprejet, v čim krajšem času, najkasneje pa do 30. septembra, izpeljali vse potrebne postopke, kot so opredeljeni v omenjenem elaboratu. Konec septembra se namreč izteče rok, v katerem je treba formalno izpeljati izstop ZRS.