STAznanost

Slovenija in Brazilija za okrepljeno sodelovanje na področju znanosti in raziskav

Rio de Janeiro, 9. avgusta - Torkova konferenca v Riu je bila namenjena okrepitvi znanstvenega sodelovanja med Slovenijo in Brazilijo. Osrednja govornica ministrica Maja Makovec Brenčič je poudarila, da je Slovenija zainteresirana za okrepljeno sodelovanje z Brazilijo na področju znanosti in raziskav, so sporočili z zunanjega ministrstva (MZZ).

Konferenca je potekala v Hiši gospodarstva v Riu de Janeiru in je prva izmed prireditev pod okriljem gospodarskega oddelka veleposlaništva Slovenije v Sao Paulu, katerih se udeležujejo gospodarstveniki, predstavniki trgovinskih in gospodarskih združenj, institucij znanja ter visoki državni predstavniki iz Slovenije in Brazilije.

Ministrica Maja Makovec Brenčič je udeležence dogodka celovito seznanila s slovenskimi raziskovalnimi institucijami, jim predstavila centre odličnosti, kompetenčne centre, Tehnološki park, nacionalno raziskovalno agencijo ter ministrstva, ki so poleg resornega tako ali drugače povezana tudi z znanostjo.

Slovenija se zavzema za tesno sodelovanje v trikotniku znanja, ki ga tvorijo raziskovalne institucije, institucije znanja in gospodarstvo, je dejala ministrica in predstavila ključne usmeritve vlade na področju znanosti in raziskav do leta 2020, so zapisali na MZZ.

Odziv predstavnikov nosilcev raziskovalnih in znanstvenih inštitutov, Univerze Sao Paulo in Univerze Rio de Janeiro je bil dober. Vsi so pritrdili, da so med Slovenijo in Brazilijo številne priložnosti in interes za sodelovanje, kar velja izkoristiti v prihodnje, pa so na spletni strani navedli na ministrstvu za izobraževanje.

Sodelovanje med Slovenijo in Brazilijo sega v leto 1998, sporazum o znanstvenem sodelovanju med državama pa je bil podpisan leta 2007. V letih od 2012 do 2014 je bilo med državama sedem bilateralnih raziskovalnih projektov s področij okolja, tehnike, kmetijstva in medicine. Sodelovanje se nadaljuje tudi v novem okvirnem programu EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020, kjer v nekaj projektih sodelujejo slovenski in brazilski partnerji.