STAznanost

Znanost na cesti z novostmi spodbuja komuniciranje znanstvenikov z javnostjo

Ljubljana, 16. avgusta - Projekt Znanost na cesti v septembru pripravlja Znanstveni slam za mlade znanstvenike in znanstvenice z vseh raziskovalnih področij. Z dogodkom želijo spodbuditi mlade znanstvenike na začetku kariere k poljudnemu predstavljanju svojega dela nestrokovni javnosti. Deset izbranih posameznikov se bo javnosti predstavilo 28. septembra v Kavarni Union.

Vsak izmed sodelujočih bo imel na voljo pet minut, da s kratko, poljudno in izvirno pripovedjo o svojem raziskovalnem delu navduši poslušalce. Nastop bo ocenjevalo občinstvo, trije najboljši nastopi pa bodo nagrajeni z denarno nagrado. Raziskovalci se lahko na tekmovanje prijavijo do 1. septembra.

Kot je pojasnila vodja projekta Znanost na cesti in raziskovalka na IJS Saša Novak, je Znanstveni slam relativno nova oblika komuniciranja znanosti z javnostjo. "Namen takih dogodkov je približevanje znanosti javnosti in umeščanje znanosti v 'mainstream'. Znanstvene slame so začeli uvajati v Nemčiji pred desetimi leti, kasneje so se začeli širiti še v druge evropske države. Mislim, da smo tudi v Sloveniji dozoreli za tak dogodek in se ga že res veselim."

Znanost je v Sloveniji po besedah Novakove "še vedno področje, ki je oddaljeno od vsakdanjega življenja in je javnost v povprečju niti ne opazi, zato pa tudi ne prepoznava kot nekaj nujno potrebnega za napredek družbe in gospodarstva." Enega izmed razlogov za to vidi v medijih, ki o znanosti malo govorijo in pišejo. Opaža pa, da se v zadnjem času dogajajo opazni premiki v pozitivni smeri. Tudi znanstveniki se po njenem mnenju vse bolj zavedajo pomembnosti informiranja nestrokovne javnosti.

Javnost znanost zanima, meni Novakova, vendar je stopnja zanimanja vedno povezana z načinom podajanja. "Zanimanje javnosti za znanost se bo po mojem prepričanju še naprej povečevalo, saj to opažajo tudi po drugih državah. To povečevanje pa ne pride samo od sebe, ampak je lahko le rezultat večje prisotnosti znanosti v medijih, zlasti na javni RTV, in seveda večjega angažmaja samih raziskovalcev."

Poleg Znanstvenega slama Znanost na cesti letos uvaja še eno novost, in sicer serijo Znanost med knjigami, ki se bo odvijala v Knjigarni Konzorcij. Vodila jo bo novinarka in urednica oddaje Ugriznimo znanost na RTV Slovenija Renata Dacinger, ki se bo s slovenskimi raziskovalci pogovarjala vsak prvi četrtek v mesecu od 18. ure dalje. Na programu bodo teme z različnih področij znanosti, začeli pa bodo z zdravljenjem z matičnimi celicami, je razkrila Novakova.

Oktobra se bo v okviru projekta Znanost na cesti začel tudi nov, že osmi cikel poljudnoznanstvenih predavanj. Vsako sredo bodo v kavarni Union obravnavali eno od šestih izbranih tem. Med drugim bodo spregovorili o živalskih strupih, boleznih možganov in astronomiji, je še povedala Novakova.