STAznanost

Science Hack Day oktobra prvič tudi v Sloveniji

Ljubljana, 23. avgusta - Oktobra v Ljubljano prihaja dogodek Science Hack Day, ki je namenjen promociji znanosti v širši javnosti. Na dogodku se zberejo znanstveni navdušenci, ki 24 ur v skupinah sodelujejo pri izvedbi manjših inovativnih projektov, je povedal pobudnik in glavni organizator dogodka Tadej Novak.

Dogodek je namenjen vsem, ki jih zanima povezovanje znanosti s tehnologijo in drugimi panogami, tudi tistim, ki se z znanostjo doslej še niso srečali. "Poskušamo pripraviti dogodek dostopen vsem, tako da predznanje ni potrebno," je pojasnil Novak.

Udeleženci bodo imeli na voljo 24 ur, da ustvarijo inovativno rešitev, pa naj bo to spletna aplikacija, družabna igra, mini robot, kompleksna analiza podatkov, preprost senzor ali pametno oblačilo. Komisija bo ideje in njihovo izvedbo ocenila ter izbrala zmagovalca.

Science Hack Day je po besedah Novaka prvi tovrstni dogodek v Sloveniji in okolici, ki se osredotoča na znanost in njeno bolj zanimivo, zabavno in interdisciplinarno uporabo.

Organiziran je po mednarodnem konceptu, ki se uspešno izvaja že pet let v več kot 60 državah po vsem svetu. Namenjen pa je vsem, ki jih zanima znanost in bi v povezavi z njo radi nekaj ustvarili.

Ljubljanski dogodek se bo odvijal 15. in 16. oktobra na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko. Prijave bodo po besedah Novaka odpirali postopno. Trenutno je na voljo še nekaj vstopnic v prvem sklopu, naslednjih 50 pa bo na voljo 1. septembra. Skupno bodo omogočili največ 150 prijav, ki bodo odprte do zapolnitve mest.

Pri organizaciji dogodka poleg študentov in raziskovalcev sodeluje tudi Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Več informacij o dogodku je na voljo na povezavi http://ljubljana.sciencehackday.org.