STAznanost

Slovenski študentki prejeli priznanji za predstavitev raziskovalnega dela

Ljubljana, 25. avgusta - Doktorski študentki ljubljanske fakultete za elektrotehniko ter Instituta Jožef Stefan (IJS) sta s predstavitvami svojih raziskovalnih del vzbudili pozornost znanstvenikov na mednarodnih znanstvenih dogodkih. Janja Dermol s fakultete za elektrotehniko je v Norfolku v ZDA prejela priznanje za najboljšo predstavitev svojega dela, Nataši Adžić z IJS pa so v Nemčiji podelili nagrado za najboljši plakat.

Janja Dermol je v predstavitvi na mednarodni znanstveni delavnici Fundamental and Applied Bioelectrics v Norfolku v ZDA povzela svoje raziskovalno delo, v katerem se je ukvarjala s pojavom t.i. povišane občutljivosti celic na električne pulze, je pojasnila za STA.

Ugotovila je, da je pojav povišanja občutljivosti celic odvisen od več procesov in da je med drugim odvisen od elektroporacijskega pufra - snovi, v kateri so celice, ko dovajajo pulze -, s čimer se odpirajo možnosti nadaljnjih raziskav. Študijo popisuje v članku Cell Electrosensitization Exists Only in Certain Electroporation Buffers, ki je izšel v času konference.

Nataša Adžić z Odseka za teoretično fiziko IJS pa je na konferenci Protein Electrostatics 2016 v nemški prestolnici prejela nagrado za najboljši plakat z naslovom Fenomenologija elektrostatičnih interakcij med proteini, so zapisali na IJS.

Na konferenci je predstavila svoje doktorsko delo, v katerem je razvila reformulacijo modernih teorij elektrostatičnih interakcij. V delu je oblikovala teoretični okvir za obravnavo sistemov z nabojem, odvisnim od kislinsko-bazičnega ravnotežja raztopine. To posledično omogoča tudi izboljšan teoretični opis proteinov, so še zapisali na IJS.