STAznanost

Bulčeva na IJS o novih usmeritvah na področju raziskav in inovacij

Ljubljana, 2. septembra - Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je danes obiskala Institut Jožef Stefan (IJS), kjer je poudarila njegovo pomembno vlogo v svetovnem merilu. V izjavi medijem je poudarila, da je bil obisk namenjen predvsem seznanitvi z novimi usmeritvami in vsebinami, ki jih EU želi podpirati na področju raziskav in inovacij.

Poudarila je predvsem tista področja raziskovanja in inovacij, ki se tičejo evropskega prometa in posebej izpostavila prihajajočo novo strategijo za raziskave in inovacije na področju prometa, ki jo bo Evropska komisija predstavila jeseni.

V njej se bodo po njenih besedah osredotočili na nekaj ključnih sklopov. Ti so posamično vezani na razvoj novih energentov in rešitev, povezanih z novimi oblikami mobilnosti. Dejala je tudi, da iščejo nove oblike shranjevanja električne energije, nove oblike pogonskih sistemov in zanimajo jih novi materiali in nove oblike zajemanja podatkov iz prometa. To, je pojasnila, so senzorji, ki pa bodo predvsem pomembni za vzpostavljanje večje prometne varnosti in večjega prometnega varovanja.

Potrdila je tudi, da bodo na teh področjih zagotovili sofinanciranje za razvojne projekte. Glede mobilnosti je izpostavila predvsem pametna mesta in pametno mobilnost.

Med drugim je IJS pohvalila, da že deluje po teh sklopih. "Veliko delajo tudi na področju senzorjev, novih goriv oz. novih virov energije," je še dodala. Na institutu so po njenih besedah obljubili, da bodo razpisno dokumentacijo in potencialne vire novih financiranj dobro proučili.

Bulčeva je pojasnila, da so na obisku govorili tudi o naložbenem načrtu Evropske komisije in vlogi tega v raziskavah in inovacijah. Pravi, da je na ravni EU 13 odstotkov vseh sredstev na področju tega novega finančnega mehanizma angažiranih za raziskave in inovacije. Upa, da bo tudi IJS kmalu na seznamu porabnikov.

Predvsem je to pomembno, saj se je komisija zavezala, da bo t.i. Junckerjev načrt podaljšan do 2020, je še dejala in dodala, da načrtujejo okoli 500 milijard evrov investicij na ravni EU vložiti v področje infrastrukture, raziskav in inovacij ter za spodbujanje malega podjetništva.