STAznanost

Startup nekdanjega ministra med najboljšimi v Evropi

Ljubljana, 8. septembra - Nekdanji minister za infrastrukturo Samo Omerzel se je s svojim startup podjetjem Vendotel uspel uvrstiti med 15 evropskih startupov, ki se bodo pod okriljem iniciative Startup Europe odpravili na turnejo v ameriško Silicijevo dolino. Tam se bodo sestali s predstavniki potencialnih vlagateljev in tehnoloških velikanov.

Ljubljana. Nekdanji minister za infrastrukturo in prostor ter direktor podjetja Vendotel Samo Omerzel. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nekdanji minister za infrastrukturo in prostor ter direktor podjetja Vendotel Samo Omerzel.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V igri za izbor v program, poimenovan Startup Europe Comes to Silicon Valley, je bilo po navedbah Omerzela več kot 500 startupov v fazi rasti. Tako kot lani se je v izbor uvrstilo 15 tovrstnih podjetij, poleg njih pa so za pot v ZDA ločeno izbrali še štiri hitro rastoča tehnološka podjetja, ki jih podpira pospeševalnik EIT Digital Accelerator.

Turneja v Silicijevi dolini bo potekala od 12. do 20. septembra, v njenem okviru bodo obiskali ameriške tehnološke velikane, kot so Google, Microsoft, Linkedin, Uber in GE Digital.

Turneja se bo sklenila z dogodkom, na katerem bo sodelovala tudi evropska komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elzbieta Bienkowska. Več informacij o izbranih podjetjih in turneji je na voljo na spletnem naslovu http://sec2sv.com/.

Vendotel, katerega ustanovitelj in lastnik je Omerzel, je razvil rešitev za področje pametnih mest. Njihov sistem lokacije javnih telefonskih govorilnic spreminja v točke, na katerih lahko uporabnik dostopa do številnih storitev. Na teh lokacijah lahko npr. plača položnice, napolni svoj mobilni telefon, dobi in napolni kartico za javni prevoz, brezplačno dostopa do interneta itn.

"Osnovna ideja je zgrajena na obstoječi infrastrukturi javnih telefonskih govorilnic, ki še vedno obstajajo, saj jih ščiti področje zakonodaje za univerzalne storitve. Primer: Nemčija ima še vedno 140.000 lokacij z javnimi telefonskimi govorilnicami, samo mesto New York jih ima 12.000," pravi Omerzel in dodaja, da je Vendotel manjkajoča povezava digitalnega mobilnega in realnega sveta.

Ideja in razvoj sistema segata v letu 2011, razvojni cikel in proces do serijske proizvodnje pa je zdaj zaključen. Na tem je ves čas delalo od 20 do 25 razvojnikov. Podjetje s spletno stranjo na naslovu http://www.vendotel.com/ je tako zdaj v fazi zbiranja kapitala za rast in nastopanje na globalnih trgih.

Vendotelova strategija nastopanja na globalnih trgih predvideva, da v prvem krogu poiščejo dobrih 10 milijonov evrov, v drugem 68 milijonov evrov in v tretjem 650 milijonov evrov. Vse naj bi se odvijalo v približno enoletnih ciklih.

"V prvem letu bomo dosegli 50 milijonov evrov realizacije, v drugem 68 milijonov evrov in v tretjem že slabih pet milijard evrov realizacije," pravi Omerzel.