STAznanost

V četrtek v Ljubljani druga študentska tehniška konferenca ŠTeKam

Ljubljana, 13. septembra - Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani (UL) bo v četrtek že druga študentska tehniška konferenca z naslovom ŠTeKam. Namen konference je popularizacija domačih raziskovalnih dosežkov študentov, ki že v času študija izkažejo nadpovprečno inovativno znanje oz. dosežke na tehniškem področju, so sporočili s fakultete.

Na znanstveni konferenci bodo namreč študentje in mladi raziskovalci tehnike in drugih študijskih smeri predstavili rezultate svojega raziskovalnega dela z dodiplomskega in podiplomskega študija.

Kot so dejali na fakulteti, udeležba na konferenci predstavlja vstop v svet znanstvenega raziskovanja in objavljanja rezultatov kot doprinos k slovenski družbi.

"Tehniška konferenca ŠTeKam je dokaz, da nekateri študenti že v času študija izkazujejo nadpovprečne uspehe na raziskovalnem področju, kar predstavlja dober potencial za nadaljnje delo, ter hkrati dokazujejo raziskovalno in aplikativno znanje," so zapisali.

Na konferenci bodo predstavili 31 prispevkov iz ljubljanske in mariborske fakultete za strojništvo, ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko, Fakultete za gradbeništvo in geodezijo UL ter Inštituta Jožef Stefan.

Znanstveni prispevki med drugim pokrivajo področja, kot so analiza in zbujanje signalov, razvoj krmilnika, optimizacija proizvodnje, vpliv zvoka na meritve, 3D tiskanje, razvoj laserske glave, določitev položaja točk z geodetskimi meritvami in prehod žarka skozi plinasto helijevo tarčo.

V okviru Študentske tehniške konference bo izšel tudi recenzirani zbornik v obsegu 252 strani, ki bo vpisan v sistem COBISS. ŠTeKam je po besedah organizatorjev edina znanstvena tehniška konferenca na Univerzi v Ljubljani, namenjena študentom.