STAznanost

V državnem zboru razstava slik črnih lukenj

Ljubljana, 13. septembra - V državnem zboru bo do petka na ogled izobraževalna razstava slik črnih lukenj, ki sta jo na pobudo predsednice odbora za izobraževanje, znanost in šport Mirjam Bon Klanjšček pripravila Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Univerza v Novi Gorici. Razstava poteka v okviru mednarodnega simpozija astrofizikov o črnih luknjah.

Kot so zapisali v državnem zboru, je astrofizika izjemno zanimiva in privlačna, a širši javnosti manj poznana znanstvena panoga. V želji, da bi jo približali širšemu krogu, so pripravili razstavo, ki je del prvega srečanja Mednarodne astronomske zveze v Sloveniji.

Srečanje pod naslovom Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj, ki ga je ob 100. obletnici napovedi obstoja črnih lukenj pripravila novogoriška univerza, bo do petka potekalo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na dogodku se bo zbralo več kot sto svetovno priznanih strokovnjakov na področju astrofizike.

Poleg znanstvenega programa simpozija so organizatorji pripravili še spremljajoči program, namenjen širši publiki, katerega del je tudi razstava o črnih luknjah.

Razstavo, ki približuje skrivnostni in malo raziskani svet vesolja, si je mogoče ogledati v preddverju velike dvorane državnega zbora od 9. do 15. ure, razen v času sprejemov in drugih organiziranih dogodkov.

Posamezni obiskovalci si razstavo lahko ogledajo brez predhodne najave, skupine pa morajo svoj prihod predhodno napovedati službi za odnose z javnostmi, so še zapisali.