STAznanost

Na letošnjem Mosu tudi Stičišče znanosti in gospodarstva

Celje, 14. septembra - Na letošnjem 49. Mednarodnem obrtnem sejmu (Mos) je prvič na voljo tudi Stičišče znanosti in gospodarstva, ki predstavlja drugačen pristop povezovanja znanstvenih dosežkov in gospodarstva. V okviru stičišča številne znanstvene institucije in inovativna podjetja predstavljajo najnovejše tehnologije in visokotehnološke inovacije.

Celje. Mednarodni obrtni sejem (MOS) v Celju. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Celje.
Mednarodni obrtni sejem (MOS) v Celju.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Novost je projekt ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi član Sveta za znanost in tehnologijo RS Janez Škrlec. Stičišče priložnost za promocijo slovenske znanosti in priložnost za intenzivnejšo sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero, so zapisali na spletni strani sejma.

Kot je za STA pojasnil Škrlec, so stičišče pripravili, ker si želijo več sodelovanja med znanostjo in gospodarstvom ter več aplikativnih produktov. Hkrati pa je lahko stičišče po njegovih besedah tudi priložnost, da se partnerji spoznajo in prijavijo na razpise. "Gre za specifična, visokotehnološka področja, kjer ni lahko najti partnerjev za evropske projekte ali razvij izdelkov z visoko dodano vrednostjo," je pojasnil Škrlec.

Na stičišču se bo do nedelje predstavilo 14 inovativnih, razvojno naravnanih visokotehnoloških podjetij ter 16 znanstvenih in izobraževalnih inštitucije, kot so Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo ter različne fakultete.

Na ogled bodo vrhunske tehnologije iz različnih področji, kot so denimo mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, IKT, poseben poudarek pa je na nanotehnologiji, mikrotehnologiji, bioniki ter vesoljskih tehnologijah.

Med drugim bodo predstavili prvi slovenski nanosatelit, ki ga razvija podjetje Skylabs v sodelovanju z mariborsko Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Kot prvi v Evropi pa bodo predstavili tudi razvojni model bionskega človeka za izobraževalne namene inženirjev bionike ter razvoj bionskih protez, vsadkov in vmesnikov človek bionski sistemi, je pojasnil Škrlec.

Odbor za znanost Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in tehnologijo in Sekcija elektronikov in mehatronikov OZS s partnerji bosta predstavila tudi nove tehnologije s področja elektronike in mehatronike, dosežke na področju slovenskega razvoja in raziskav ter model prenosa znanj in primerov dobre prakse povezovanja šolstva, znanosti in gospodarstva.

V torek si je stičišče znanosti in gospodarstva skupaj s predstavniki razvojno-raziskovalnih institucij in gospodarstva gledala tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Ministrica se bo udeležila tudi četrtkove okrogle mize, ki jo odbor za znanost in tehnologijo OZS pripravlja v okviru stičišča. Na dogodku bodo razpravljali o tem, kako združiti moči na poti med raziskavami in znanostjo ter obrtništvom in podjetništvom.