STAznanost
Humanistika in družboslovje

Ljubljana gosti konferenco s področja prepletanja matematike in umetnosti

Ljubljana, 21. septembra - V Ljubljani se je danes začela tretja konferenca Evropske zveze za matematiko in umetnosti s področja prepletanja matematike in umetnosti, ki je prvi tovrstni dogodek v Sloveniji. Srečanje je na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko odprla ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Zveza konferenco s področja prepletanja matematike in umetnosti organizira vsaka tri leta. Doslej je konferenca potekala v Parizu ter na Sardiniji, tretja konferenca pa se bo torej odvila v Ljubljani. Lokalna organizatorja sta Mathema, Zavod za popularizacijo matematike ter Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, kjer bo potekala večina programa.

Namen konference je srečanje ključnih ljudi z omenjenega področja v svetu in doma ter predstavitev področja širši slovenski javnosti, v izobraževalne, umetniške in raziskovalne namene, je povedala Mateja Budin iz Matheme. V okviru konference se bodo na različnih lokacijah zvrstila strokovna predavanja in poljudna javna predavanja, razstave matematične umetnosti in delavnice.

Predavanja za širšo javnost bodo potekala na temo Picassojeve Guernice, o kateri bo spregovoril španski avtor Javier Barrallo. Nizozemec Rinus Roleofs, gost fakultete za matematiko in fiziko, bo predstavil inspiracije od Leonarda da Vincija do M. C. Escherja ter Leonardove kupole v Ljubljani, matematika in glasba pa bosta tema predavanja s koncertom Gillesa Baroina iz Francije.

Poleg predavanj bo na ljubljanskem gradu na ogled tudi razstava Paleolitski Op Art umetnika Slavika Jablana. Na voljo bodo še konceptualna matematična umetnost in filmi matematika in konceptualnega umetnika Johna Simsa, ki prihaja ob podpori ameriškega veleposlaništva, ter posvet o možnostih matematičnega parka v Ljubljani, ki ga je podprla Mestna občina Ljubljana.

Kot je pojasnila Budinova, sta matematika in umetnost pomembni dimenziji človeške kognicije, povezani s skupnimi in nasprotujočimi načini "procesiranja". Matematična umetnost izhaja iz stičišča teh dimenzij in izraža od nekdaj močno vez med kreativnostjo in analizo, med konkretnim in abstraktnim, med unikatnim in univerzalnim.

Evropska zveza za matematiko in umetnost s sedežem na pariške Institutu Henri Poincare se posveča različnim projektom povezovanja matematike in umetnosti, tako v izobraževalne kot tudi druge namene. Eden izmed projektov je tudi postavitev matematičnih parkov upoštevajoč njihovo kulturo in zgodovino. Konference se bo udeležil tudi direktor zveze Claude Bruter.

Zavod za popularizacijo matematike Mathema je zasebni zavod iz Ljubljane, ki temelji na interdisciplinarnosti matematike ter spodbujanju odnosa do matematike med otroci, mladimi in odraslimi. Pomemben del njihovih izobraževalnih programov je iskanje novih poti in nagovorov, ki znajo matematiko povezati z njenim smislom ter z drugimi področji.