STAznanost

22. Slovenski festival znanosti z geslom Opazujem, raziskujem, razlagam

Ljubljana, 21. septembra - Letošnji Slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo pod okriljem Slovenske znanstvene fundacije (SZF) bo letos med 27. in 29. septembrom potekal na dveh lokacijah. Sočasno se bo v novih prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter na Kemijskem inštitutu odvil 101 festivalski dogodek, je povedal direktor SZF Edvard Kobal.

V izvedbo letošnjega festivala je vključenih okoli 150 izvajalcev. Kobal je na novinarski konferenci izpostavil, da bodo vsaj polovico festivalskega programa letos pripravili študentje na magistrskem oziroma doktorskem študiju ter dijaki srednjih šol. "Želimo, da udeleženci festival uporabijo kot eno izmed prvih aren za javno predstavitev svojih dosežkov in opozarjanje nase," je še dodal Kobal.

Na Kemijskem inštitutu bodo v sklopu različnih tematik od osnovne kemije pa do fizikalnih pojavov in biotehnologije organizirali delavnice in eksperimente. V festivalskih dneh bodo za šolarje odprli tudi vrata njihovih laboratorijev, kjer bodo organizirani vodeni ogledi, je povedala raziskovalka Kemijskega inštituta Mateja Manček Keber.

Študentje Fakultete za kemijo in kemijsko biotehnologijo bodo svoje dosežke predstavili na stojnicah v novih prostorih fakultete, v predavalnicah pa bodo potekala predavanja s področja kemije, fizike in ključnih odkritji v znanosti, je povedal docent na fakulteti Krištof Kranjc in hkrati poudaril, da želijo s svojim prispevkom k festivalu mlade, ki razmišljajo, kaj bi radi študirali in kateri poklic bi izbrali, spodbuditi k odločitvi za znanost.

Festival je letos posvečen spominu na življenje, delo in dosežke pionirja moderne kemije na Slovenskem Maksa Samca, prvega slovenskega geologa Marka Vincenca Lipolda in diplomata, potopisca in kartografa Žige Herbersteina.

V sklopu festivala bodo na ogled postavili tudi dve fotografski razstavi, prva na temo letošnjega prehoda Merkurja čez sončevo površino, druga razstava pa bo posvečena znanstveniku Pavlu Kunaverju, ki je praktično 80 let svojega življenja opazoval in raziskoval naravo.

Častni pokrovitelj letošnjega Festivala znanosti je predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd.