STAznanost
Humanistika in družboslovje

Mednarodni konferenci o računalniško posredovani komunikaciji in jezikovnih tehnologijah

Ljubljana, 26. septembra - V Ljubljani bosta ta teden potekali dve mednarodni jezikovni konferenci. Konferenca o računalniško posredovani komunikaciji bo potekala v torek in sredo, od četrtka do sobote pa bo na vrsti mednarodna konferenca o jezikovnih tehnologijah in digitalni humanistiki. Obe bosta potekali na ljubljanski filozofski fakulteti.

Četrta mednarodna konferenca o računalniško posredovani komunikaciji (Computer-Mediated Communication and Social Media Corpora for the Humanities) bo potekala v okviru temeljnega nacionalnega raziskovalnega projekta Janes, katerega cilj je zgraditi obsežen nabor besed spletne slovenščine (iz besedil forumov, blogov, komentarjev pod članki in tvitov).

Na konferenci bo med drugim predstavljena analiza uporabe emotikonov v komentarjih na spletu, uporaba alfanumeričnih znakov med slovenskimi tviteraši, analiza jezika tviterašev itn.

Konferenco organizira Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju s prof. dr. Michaelom Beisswengerjem z univerze Duisburg-Essen. Več informacij o konferenci je na voljo na tej spletni povezavi.

Deseta mednarodna konferenca Jezikovne tehnologije pa je letos razširjena še na polje digitalne humanistike, ki je postala aktualno raziskovalno področje, navajajo v filozofski fakulteti. Na eni strani se namreč digitalna tehnologija uporablja pri raziskavah v humanistiki za študij jezika, družbe in kulture, na drugi strani pa je humanistika tudi spodbudna za razvoj novih tehnoloških rešitev.

V slovenskem prostoru digitalna humanistika nima skupnega mesta za predstavitev dosežkov svojega dela in diskusijo med različnimi deležniki na tem področju, zato so se Slovensko društvo za jezikovne tehnologije, Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani ter raziskovalni infrastrukturi CLARIN.SI in DARIAH-SI odločili, da jubilejno 10. mednarodno konferenco Jezikovne tehnologije razširijo z digitalno humanistiko.