STAznanost

Na vrsti je že 22. slovenski festival znanosti

Ljubljana, 27. septembra - Slovenska znanstvena fundacija bo od danes do četrtka organizirala že 22. slovenski festival znanosti. Gre za enega največjih dogodkov s področja popularizacije znanosti v Sloveniji, namenjenega vsem generacijam, še zlasti pa mladim šolajočim se ljudem.

Letošnji festival z mednarodno udeležbo bo potekal na dveh lokacijah - v prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani ter na Kemijskem inštitutu.

Postregel bo z več deset dogodki, pod krovnim geslom Opazujem, raziskujem, razlagam. Velik del festivalskega programa bodo letos izvedli študentje na magistrskem oziroma doktorskem študiju ter dijaki srednjih šol.

Posamezni dnevi festivala bodo posvečeni spominu na življenje in delo pionirja moderne kemije na Slovenskem Maksa Samca, prvega slovenskega geologa Marka Vincenca Lipolda in diplomata, potopisca in kartografa Žige Herbersteina.

V sklopu festivala bodo na ogled postavili tudi dve fotografski razstavi. Prva bo na temo letošnjega prehoda Merkurja čez sončevo površino, druga razstava pa bo posvečena znanstveniku Pavlu Kunaverju, ki je praktično 80 let svojega življenja opazoval in raziskoval naravo.

Festival pripravlja Slovenska znanstvena fundacija v partnerskem sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerzo v Ljubljani in Kemijskim inštitutom. Častni pokrovitelj festivala je predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd.