STAznanost

Na simpoziju o molekularnem življenju matičnih celic

Ljubljana, 27. septembra - V Ljubljani bo od četrtka do sobote potekal mednarodni znanstveni simpozij o molekularnem življenju matičnih celic. Ta bo v Ljubljano pripeljal več kot 30 uglednih mednarodnih znanstvenikov, ki se ukvarjajo z raziskovanjem molekularnih mehanizmov - ti so pomembni za uporabo matičnih celic v regenerativni medicini.

V okviru simpozija bo potekalo devet sklopov predavanj, ki tematsko pokrivajo biologijo matičnih celic, RNA-biokemijo ter sistemsko biologijo, hkrati pa bodo mlajši raziskovalci predstavili svoje znanstvene napredke s posterji v atriju ljubljanske Mestne hiše.

Dogodek je nastal v okrilju ekipe mladih slovenskih raziskovalcev iz tujine, glavni organizator simpozija je v Nemčiji delujoči slovenski znanstvenik Miha Modic.

Osrednji namen dogodka je doseči nova povezovanja med slovenskimi ter tujimi znanstveniki in omogočiti tudi mlajšim raziskovalcem vpogled v eno izmed najbolj dinamičnih raziskovalnih področij ter gospodarsko zanimivih ved o življenju in jih dodatno navdušiti nad znanstvenim raziskovanjem.

Dogodek v razširjenem obsegu organizirajo v Ljubljani tudi z veliko željo obogatitve študijskega programa slovenskih študentov s področja ved o življenju. Tudi zato bodo vsa predavanja in znanstvene delavnice za vse udeležence brezplačne.

Tako so vrata odprta študentom, ki bi jih omenjeno področje nemara zanimalo oziroma imajo željo na delavnicah pridobiti nova znanja o znanstvenem pisanju, bioinformatiki, podatkovnem rudarjenju, modernem sekvenciranju ter genomskem inženiringu.

Organizatorji dogodka so RNA Club München, Nemški nacionalni raziskovalni center za zdravje in okolje ter Univerza v Ljubljani, častni pokrovitelj je predsednik države Borut Pahor, dogodek gosti Mestna občina Ljubljana. Več informacij je na voljo na spletnem naslovu https://www.stemcells2016.org/.