STAznanost

IJS s francoskim CEA sklenil sporazum o sodelovanju na jedrskem področju

Dunaj, 27. septembra - Ob robu zasedanja generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki se je začelo v ponedeljek, je slovenski Institut Jožef Stefan (IJS) sklenil sporazum s francoskim Komisariatom za alternativne energije in atomsko energijo (CEA).

Kot so sporočili iz stalnega predstavništva pri ZN, Ovse, IAEA in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, sta se podpisnika sporazuma, direktor IJS Jadran Lenarčič in izvršni direktor CEA Daniel Verwaerde strinjala, da sporazuma predstavlja nov pomemben korak v smeri nadaljnje krepitve sodelovanja med državama na znanstvenem področju.

Sporazum naj bi omogočil poglobitev znanja s še tesnejšim sodelovanjem slovenskih in francoskih raziskovalcev ter prispeval h krepitvi raziskav in razvoja na področju jedrske energije.

Slovenskim raziskovalcem bo sporazum omogočil dostop do raziskovalne infrastrukture CEA, tudi do njihovih raziskovalnih reaktorjev. Prav tako jim bo omogočeno izvajanje znanstvenih raziskav ter izobraževanje in usposabljanje v petih raziskovalnih reaktorjih, ki sodijo pod okrilje omenjene francoske znanstvene ustanove.

Slovenija je sicer krovni sporazum s CEA o sodelovanju na področju znanstvenih raziskav sklenila marca 2006, junija 2011 pa ga je še dopolnila, so še sporočili s stalnega predstavništva na Dunaju.

Jubilejno, 60. zasedanje generalne konference IAEA bo potekalo do petka, v četrtek pa bodo v okviru tega zasedanja potekale tudi volitve v svet guvernerjev IAEA za obdobje 2016-2018. Za položaj v tem svetu, v katerem je 35 držav, se letos poteguje tudi Slovenija.