STAznanost

V Kopru ob Carpacciovem letu tudi znanstvena konferenca

Koper, 28. septembra - V sklopu prireditev ob 500-letnici Carpacciove oltarne slike Marije s svetniki v društvu Histria v petek pripravljajo znanstveno konferenco Carpaccio. Sacra conversatio: Kontekst, ikonografija, raziskave. Srečanja se bodo udeležili umetnostni zgodovinarji, konservatorji in restavratorji iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

Na njem bodo skušali osvetliti umetnostno-zgodovinske in ikonografske vidike v okviru umetnostne produkcije severnega Jadrana s proučevanjem povezav mojstrove delavnice z naročniki v Istri ter Dalmaciji.

Konferenca bo razdeljena na dva tematska sklopa, v prvem se bodo posvetili beneškemu mojstru v jadranskem kontekstu, v drugem pa se bodo posvetili odnosu Carpaccia do Kopra. v sklopu konference bo Ivan Matejčić imel Lectio magistralis o renesančnih oltarji v Istri, pripravljajo pa tudi strokovno voden ogled starih mestnih vrat na Mudi.

Slikar beneške šole Vittore Carpaccio je živel na prelomu 15. in 16. stoletja in je bil učenec Gentileja Bellinija. Njegov slog je bil nekoliko konservativen, nanj sta vplivala slog Antonella da Messine in zgodnja nizozemska umetnost. Večino njegovih najboljših del hranijo v Benetkah.

Študijski dan društvo Histria pripravlja v sodelovanju s koprsko župnijo in tamkajšnjo skupnostjo Italijanov ter pod pokroviteljstvom Mestne občine Koper in znanstvenim pokroviteljstvom piranske območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, združenih muzejev italijanske dežele Veneto in hrvaškega ministrstva za kulturo. Dogodek finančno podpirajo slovensko ministrstvo za kulturo ter Samoupravna skupnost Italijanske narodnosti Koper.