STAznanost

Kemijski inštitut z Jamnikovim simpozijem za mlade v znanosti

Ljubljana, 1. oktobra - Na Kemijskem inštitutu bo 5. oktobra potekal Jamnikov simpozij za mlade v znanosti, kjer se bodo ugledni znanstveniki poklonili nekdanjemu direktorju Kemijskega inštituta Janku Jamniku ter mladim znanstvenikom in raziskovalcem. Ob tej priložnosti bodo mladi perspektivni znanstvenici podelili prvo štipendijo prof. dr. Janka Jamnika.

Jamnikov sklad za nadarjene mlade v znanosti je nastal na pobudo družine Janka Jamnika in zaradi zaveze Kemijskega inštituta, da nadaljujejo njegovo delo, povezano z mladimi. Jamnik je namreč študente, mlade znanstvenike in raziskovalce venomer spodbujal k interdisciplinarnemu sodelovanju, doseganju najboljših rezultatov in prebojem ter odličnosti v znanosti in raziskovanju, so sporočili z inštituta.

Sklad je po navedbah inštituta podpora odličnim mladim znanstvenikom z namenom, da se jim zagotovijo čim boljše možnosti za znanstveni razvoj v Sloveniji, v bodoče pa je predvidena tudi ustanovitev novih mladih raziskovalnih skupin, ki bi odpirale nova perspektivna raziskovalna področja. Gre za namensko oblikovan sklad Kemijskega inštituta, ki deluje v okviru te ustanove.

Udeležence simpozija bo nagovoril med drugim direktor nemškega inštituta Max Planck Institute for Solid State Research Joachim Maier, saj je Jamnika dobro poznal iz časa, ko je slednji pod njegovim mentorstvom delal na inštitutu Max Planck. Predvideno pa je tudi motivacijsko predavanje nekdanje vrhunske športnice Petre Majdič.