STAznanost

Pulmologi iz Slovenije in Balkana na Bledu o personalizaciji zdravljenja

Bled, 6. oktobra - Klinika Golnik skupaj z Združenjem pnevmologov Slovenije na Bledu organizira 14. golniški simpozij in 8. slovenski pulmološki in alergološki kongres, ki se jima pridružuje tudi prvi balkanski pulmološki kongres. Tema tridnevnega srečanja, ki se začenja danes, je personalizirana medicina pri boleznih dihal in imunskih boleznih.

Rdeča nit kongresa, torej personalizirana medicina, je prihodnost zdravljenja vseh, tako redkih kot tudi pogostih bolezni. Pravilno je torej razmišljanje o tem, da so si bolniki z isto boleznijo med seboj zelo različni in je zato tudi zdravljenje iste bolezni pri različnih bolnikih lahko različno oziroma personalizirano, v sporočilu za javnost pojasnjuje direktor Klinike Golnik Matjaž Fležar.

Na simpoziju in kongresih bodo sodelovali eminentni domači in tuji predavatelji. Pričakujejo udeležbo 150 do 200 zdravnikov iz Slovenije in tujine, ciljna tuja publika pa so zdravniki balkanskih držav. Letošnji slovenski pulmološki kongres je namreč organiziran v sodelovanju balkanskim pnevmološkim kongresom.

Dogodek sestavljata kongresni in praktični del, na katerem bo potekalo deset delavnic s področja diagnostičnih metod, ki jih izvajajo na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. Delavnice so posvečene klinični farmaciji, bronhoskopiji, intersticijskim boleznim, povezanim s kajenjem, torakalnemu ultrazvoku in radiologiji, klinični prehrani ter paliativi.

Plenarni del kongresa bo medtem namenjen harmonizaciji specializacij iz pulmologije na področju Balkana. Kot pojasnjuje Fležar, želijo ponovno vzpostaviti vlogo Klinike, ki je bila učna ustanova za pnevmoftiziologe in kasneje pulmologe balkanske regije.

Po njenem vzoru želijo v regiji bivše Jugoslavije izoblikovati učne ustanove, ki bodo z znanjem lahko nudile primerljivo podiplomsko izobraževanje iz pulmologije na evropskem nivoju. Zato bo potrebna harmonizacija specializacijskih programov in možnost specializacije v ustanovah, ki izvajajo terciarno pulmologijo in alergologijo na območju Balkana.

Tema kongresa so tudi personalizirano zdravljenje intersticijskih pljučnih bolezni, astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni, ciljano zdravljenje pljučnih infekcij, personalizirano zdravljenje raka pljuč ter molekularna in klinična alergologija.