STAznanost

Prihodnji teden začetek konference Informacijska družba 2016

Ljubljana, 7. oktobra - Institut Jožefa Stefana (IJS) bo prihodnji teden gostil 19. mednarodno multikonferenco Informacijska družba. Multikonferenca, ki bo potekala od ponedeljka do 14. oktobra, bo ponudila preko 10 samostojnih konferenc z različnih znanstvenih področij.

Na uvodni slovesnosti, ki jo bo odprla evropska komisarka Violeta Bulc, bodo med drugim obeležili 25-letnico prve internetne povezave v Sloveniji. V Sloveniji so namreč prvo internetno povezavo vzpostavili novembra leta 1991 v Laboratoriju za odprte sisteme in mreže Instituta Jožef Stefan v sklopu raziskovalnega projekta EUREKA 8, ki je imel za cilj razvoj evropskih akademskih mrež, so zapisali na IJS.

Obeležitev tega dogodka organizirajo v sodelovanju z dijaki Gimnazije Poljane in Elektrotehniško računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana. Mladi bodo v dopoldanskem delu uvodnega dne multikonference predstavili svoja videnja glede današnjega interneta - kaj jim internetne storitve pomenijo v življenju in kako vidijo njegovo prihodnost.

V nadaljevanju bodo podelili tudi nagrado za življenjsko delo v čast Donalda Michija in Alana Turinga na področju slovenske informacijske družbe in nagrado za tekoče dosežke na področju informacijske družbe. Podelili bodo tudi limone za najslabši in jagode za najboljši prispevek na področju informacijskih tehnologij ter nagrade za najboljše eseje dijakov.

Multikonferenca je osrednji dogodek informacijske družbe v Sloveniji zadnjih 19 let in je ena največjih tovrstnih konferenc v tem delu Evrope. Dogodek bo omogočil raziskovalcem, da predstavijo svoje najnovejše raziskave in odkritja z različnih področij informacijske družbe.

V petdnevnem obdobju bo postregla s skupno 12 konferencami, skoraj 200 prispevkov pa je v prvi vrsti posvečenih informacijskim storitvam in prehodu v informacijsko družbo. Organizatorji pričakujejo 400 udeležencev.

Posamezne konference se osredotočajo na področja, kot so umetna inteligenca, demografski izzivi, kognitivna znanost, programska oprema in storitve v informacijski družbi, izkopavanje znanja in podatkovna skladišča, vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi, interakcija človek-računalnik v informacijski družbi, elektronsko in mobilno zdravstvo itd.

Kot so izpostavili organizatorji multikonference, informacijska družba spreminja svet in tudi slovensko družbo. Zato je pomembno, da se teh sprememb zavedamo in jih sprejmemo v vsakdanje življenje.

Cilj multikonference po besedah organizatorjev ni najti dokončne odgovore na probleme, ki se porajajo ob pohodu informacijske družbe, temveč sprožiti interdisciplinarne strokovne razprave in zastaviti smernice za nadaljnje raziskovanje.