STAznanost
Humanistika in družboslovje

Ekonomsko fakulteto bo ob 70-letnici obiskala članica odbora znanstvenega sveta ERC

Ljubljana, 7. oktobra - Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani bo z nizom prireditev med 17. in 20. oktobrom obeležila 70. obletnico obstoja. Ob tej priložnosti bodo na fakulteti gostili Reinhilde Veugelers, članico odbora znanstvenega sveta Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), katerega namen je med drugim finančno spodbujati odličnost evropskih raziskav, njihovo dinamičnost in ustvarjalnost z namenom premikanja mej znanja, so sporočili s fakultete.

Veugelersova bo posebna gostja okrogle mize z naslovom Od socialistične črne luknje do nevroekonomije: sedanjost, preteklost in prihodnost raziskovanja na EF, ki bo potekala 18. oktobra na fakulteti. Tema okrogle mize bo med drugim zgodovinski preboj raziskovanja ekonomije in poslovnih ved ter njihove odličnosti v širšem mednarodnem okolju ter relevantnost raziskovanja za družbo v duhu časa, ki ga živimo, so zapisali na spletni strani dogodka.

Raziskovalci ekonomske fakultete in predstavnik gospodarstva bodo razpravljali o tem, ali razumemo, katere raziskovalne teme so pomembne in katere teme bodo pomembne v prihodnosti, ali prispevamo k svetovni znanosti in gospodarskemu razvoju Slovenije. V okviru razprave bodo podali tudi pregled razvoja raziskovanja na področju ekonomije v Sloveniji in spregovorili o prostoru, ki ga zasedamo v Evropi.

Veugelersova kot članica odbora s področja družboslovja v ERC aktivno podpira projekte, ki jih prijavijo odlični raziskovalci bodisi na začetku svoje samostojne kariere ali ki nadgrajujejo svojo raziskovalno skupino.

Kot so zapisali na ekonomski fakulteti, je Veugelersova kot predstavnica ERC izjemno pomembna za slovenski znanstveno-raziskovalni prostor na področju družboslovja, saj je cilj ERC predvsem spodbujati delo mladih raziskovalcev ter jim odpreti prostor med najboljše v Evropi.

Veugelers je sicer tudi redna profesorica na Ekonomski in poslovni fakulteti Univerze Leuven v Belgiji, kjer poučuje mednarodno poslovno ekonomijo in teorijo iger. Trenutno je višja znanstvena sodelavka v think thanku Bruegel in raziskovalna sodelavka Centra za ekonomske in politične raziskave (CEPR) ter članica Kraljeve flamske akademije znanosti in umetnosti.

Bila je predsednica Evropske zveze za raziskave na področju industrijskega gospodarstva organizacije in strukture trga (EARIE), trenutno pa predseduje Znanstvenemu odboru za družbene vede belgijskega sklada FRS-FNRS.

Proračun ERC predstavlja 17 odstotkov celotnega proračuna programa Obzorje 2020, kar znaša 13,1 milijarde evrov. Celoten letni proračun za 2016 znaša 1,7 milijarde evrov.

Od leta 2007 je bilo izmed več kot 62.000 prijav za financiranje izbranih okrog 6500 projektov. Ocenjuje se, da bo dotacije v okviru programa Obzorje 2020 prejelo okrog 7000 upravičencev, podporo pa 42.000 članov raziskovalnih ekip, kar zagotavlja vrhunsko raziskovalno usposabljanje skoraj 11.000 doktorskim študentom in skoraj 16.000 podoktorskim raziskovalcem.

Rezultati več kot 70 odstotkov projektov, ocenjenih s strani neodvisnih recenzentov v neodvisni študiji, so prelomna znanstvena odkritja ali pomembni dosežki, okrog 25 odstotkov pa je prispevkov, ki služijo kot osnova za nadaljnje raziskave.

Obeležitev 70-letnice ekonomske fakultete se bo sicer začela že v ponedeljek z odprtjem razstave arhivskih fotografij Tunel Ekonomske fakultete, v okviru katere bo prikazanih 70 let raziskovanja in izobraževanja, poučevanja in učenja, razvoja na fakulteti.

V torek bodo predstavili jubilejno številko revije Economic and Business Review (EBR), ki jo je uredništvo izdalo ob obletnici fakultete. Jubilejna številka bo skozi izbor člankov prikazala začetke publiciranja ekonomske znanosti na Slovenskem, gospodarski razvoj in glavne razvojne diskurze ter povzela diskusije s področja problematike poučevanja ekonomskih in poslovnih ved na fakulteti.

V sredo se bo odvila okrogla miza z naslovom EU 2025 - Ekonomska prihodnost in politična usodnost evropskih integracij. Praznovanje pa bodo zaključili s slavnostno akademijo z zaposlenimi in povabljenimi gosti.

Ekonomska fakulteta je bila ustanovljena leta 1946 kot del Univerze v Ljubljani in je kmalu postala ena od najvplivnejših univerzitetnih organizacij v regiji. Na fakulteti je v celotnem obdobju po ustanovitvi diplomiralo skoraj 40.000 dodiplomskih študentov, preko 6700 študentov je končalo magistrski študij, 400 pa jih je pridobilo doktorat znanosti, še piše na spletni strani fakultete.