STAznanost

Objavljen razpis za štipendije Za ženske v znanosti

Ljubljana, 10. oktobra - Partnerja nacionalnega programa Za ženske v znanosti sta danes objavila že 11. razpis za štipendije v višini 5000 evrov. Nanj se lahko prijavijo mlade raziskovalke, ki so v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine. Rok za prijavo je do 11. novembra, prejemnice pa bodo razglašene februarja prihodnje leto.

Na razpis se lahko prijavijo raziskovalke, ki niso starejše od 35 let. Tri najbolj perspektivne raziskovalke bodo prejele štipendijo v višini 5000 evrov, ena izmed štipendistk pa se bo lahko potegovala tudi za mednarodni program štipendiranja International Rising Talents.

Partnerja nacionalnega programa Za ženske v znanosti, L'Oreal Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za Unesco, s programom For Women in Science že od leta 1998 izpostavljata pomen in vlogo žensk v znanosti ter nagrajujeta njihovo odličnost. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, lahko nagrajene raziskovalke s programom pridobijo večjo vidnost in izpostavljenost ter postanejo vzornice mlajšim ženskam, ki se še odločajo za kariero na področju znanosti.

Program Za ženske v znanosti že od leta opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti ter na njihov neenakopraven položaj. Do sedaj je štipendijo prejelo že 28 znanstvenih raziskovalk, dve izmed njih pa tudi mednarodno štipendijo programa For Women in Science.

Po podatkih Komisije za ženske v znanosti delež žensk, kljub temu da sta v Sloveniji spola ob diplomi in dosegu doktorskega naziva številčno približno izenačena, v napredovanju kariere do redne profesure pade na okoli 17 odstotkov. Podatki Statističnega inštituta UNESCO kažejo, da je v Sloveniji delež znanstvenic le 36 odstotkov, kar je pod evropskim povprečjem, ki znaša 40 odstotkov, so zapisali.