STAznanost

V Ljubljani prvi Science Hack Day

Ljubljana, 14. oktobra - Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko bo konec tedna potekal prvi Science Hack Day, ki je namenjen promociji znanosti v širši javnosti. Na dogodku se bo zbralo 150 znanstvenih navdušencev, ki bodo v skupinah sodelovali pri izvedbi inovativnih projektov. Misija dogodka je vzbuditi zanimanje za ustvarjanje z znanostjo, so povedali organizatorji.

Science Hack Day je prvi tovrstni dogodek v Sloveniji in okolici, ki se osredotoča na znanost in njeno bolj zanimivo, zabavno in interdisciplinarno uporabo. Namenjen pa je vsem, ki jih zanima "zanimiva, neverjetna, čudna in zabavna uporaba znanosti," tudi tistim, ki se z znanostjo doslej še niso srečali.

Udeleženci bodo imeli na voljo 24 ur, da v skupinah izdelajo vse od spletnih aplikacij, družabnih iger, mini robotov in kompleksne analize podatkov do izdelave preprostih tipal, pametnih oblačil itd. V nedeljo popoldne pa bodo ekipe svoje izdelke predstavile pred žirijo, ki bo na koncu razglasila zmagovalce.

Dogodek ni namenjen ustvarjanju novih izdelkov ali startupov, ampak se osredotoča na ljudi brez formalnega predznanja iz znanosti in njihov prvi stik z igranjem in eksperimentiranjem z znanostjo. Enakovredno pa znanstvenikom omogoča spoznavanje z novimi tehnologijami in sodelovanje s kolegi iz drugih branž, poudarjajo organizatorji.

Glavni cilj Science Hack Daya je rušenje miselnih ovir, ki ljudem preprečujejo igranje z znanostjo, pravijo organizatorji. Znanost mora namreč po njihovem mnenju biti nekaj splošno dostopnega. Ljudem iz najrazličnejših ozadij mora omogočati raziskovanje, sodelovanje in ustvarjanje novih načinov interakcije in prispevanja k znanosti.

Science Hack Day je organiziran po mednarodnem konceptu, ki se že nekaj let uspešno izvaja po vsem svetu. Od leta 2010 se je odvilo že preko 60 tovrstnih dogodkov v 20 državah, med njimi so Brazilija, Irska, Španija, Madagaskar in Tajska.

Slovenski Science Hack day se bo odvijal v soboto in nedeljo na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko. Pri organizaciji dogodka poleg študentov in raziskovalcev sodeluje tudi Zveza za tehnično kulturo Slovenije.