STAznanost

Pridruženo članstvo v Evropski vesoljski agenciji odpira nove priložnosti za visokotehnološka podjetja

Ljubljana, 14. oktobra - Pridruženo članstvo Slovenije v Evropski vesoljski agenciji (ESA) bo slovenskim visokotehnološkim podjetjem na široko odprlo vrata za sodelovanje v mednarodnih projektih, so se strinjali govorci na današnji predstavitvi projektov ESA. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je med prednostmi izpostavil nove poslovne priložnosti in reference.

Ratifikacija sporazuma o pridruženem članstvu Slovenije v ESA bo po mnenju gospodarskega ministra začetek novega obetavnega poglavja v odnosih z evropsko agencijo. Pridruženo članstvo namreč predstavlja vmesni korak na poti do polnopravnega članstva v agenciji. "S tem se bo okrepilo tudi poslovno sodelovanje, ne le na evropski, temveč tudi na mednarodni ravni," je poudaril Počivalšek.

Slovenska podjetja bodo svoje portfelje na področju vesoljske tehnologije na ta način lahko še dodatno diverzificirala. Za državo je pomembno, da bo to omogočilo odpiranje novih delovnih mest in krepitev konkurenčnosti, za podjetja pa bo sodelovanje pri takšnih projektih tudi pomembna referenca, je prepričan minister. "Vse reference, ki jih bodo slovenska podjetja nabrala na področju vesoljskih tehnologij, jim bodo odpirale možnosti za širitev na novih trgih," je ocenil.

Slovenija je imela od novembra 2010 v okviru ESA status evropske sodelujoče države, ki je bil povezan s sodelovanjem v posebnem petletnem programu (PECS). V Sloveniji od leta 2010 poteka 25 projektov z okvirno vrednostjo 4,5 milijona evrov, je še dodal minister.

Vodja za industrijsko politiko ter revizijo na direktoratu za industrijo, nabave ter pravne zadeve ESA Geraldine Naja je izpostavila, da bo po ratifikaciji sporazuma, podpisanega julija, Slovenija lahko že na naslednjem srečanju ministrov članic, ki bo potekalo v Švici v začetku decembra, prvič sodelovala pri vseh programih.

Slovenija je doslej z agencijo sodelovala pri različnih projektih na različnih ravneh, večinoma je šlo za akademske projekte, sodelovala pa je tudi v industrijo usmerjenih projektih.

Predsednik DZ Milan Brglez je spomnil, da je bil sporazum podpisan julija, prihodnji teden pa ga čaka še ratifikacija v DZ, za katero je prepričan, da jo bo sporazum gladko prestal.

"Slovenija bo tako trdno stopila proti končnemu cilju, polnopravnemu članstvu v agenciji ter se ostalim 22 državam članicam enakopravno pridružila tako pri odkrivanju vesolja kot tudi pri številnih raziskavah na področju vesoljske znanosti," je poudaril.

S sporazumom se slovenskim visokotehnološkim podjetjem na široko odpirajo vrata do različnih izbirnih programov ESA, medtem ko so lahko do sedaj v mednarodnih projektih ta sodelovala samo na povabilo partnerjev. Gre torej za izjemne poslovne priložnosti na področju vesoljske tehnologije in industrije, ne le na evropski, ampak tudi na globalni ravni, je ocenil Brglez.

Multiplikativni dejavniki polnopravnih članic ESA so veliki predvsem zaradi njene vizije s prednostnim poudarkom na tehnologijah in storitvah, ki omogočajo posredne učinke. Sporazum po njegovih besedah tako ne prinaša priložnosti le v gospodarstvu, temveč tudi v znanosti in izobraževanju, saj omogoča in širi nadaljnji razvoj v pogledu gradnje lastne raziskovalno-razvojne in industrijske kapacitete za kompetitivno sodelovanje pri skupnih vesoljskih projektih.