STAznanost

Meritve na Lenarčičevem poletu okoli sveta kažejo na slabše stanje atmosfere

Ljubljana, 14. oktobra - Ekipa GreenLight WorldFlight je predstavila rezultate analize letošnjega poleta okoli sveta in ostalih poletov, ki jih je od leta 2012 opravil pilot Matevž Lenarčič. Vodja ekipe Griša Močnik je dejal, da so izmerjene koncentracije črnega ogljika v atmosferi pokazale, da je njeno stanje slabše, kot pa ga izračunajo na podlagi modelov emisij v zraku.

Črni ogljik je po besedah Močnika drugi najpomembnejši povzročitelj segrevanja ozračja, ki ima sicer krajši življenjski čas v atmosferi kot ogljikov dioksid. Onesnažen zrak s črnim ogljikom se lahko širi na zelo dolge razdalje, življenjska doba pa je nekaj tednov. Plast črnega ogljika zelo lokalno in regionalno segreva atmosfero, tako vpliva na dvig temperature in na to, kako nastajajo oblaki.

Močnik je izpostavil, da so z letošnjimi meritvami potrdili nekatere ugotovitve iz prejšnjega poleta okoli sveta, in sicer visoke koncentracije črnega ogljika nad jugovzhodno Azijo, kjer prihaja do požiganja pragozda zaradi vzpostavljanja plantaž palm. Enak problem je tudi v Indiji in zahodni Afriki. Posebno presenečenje letošnjega poleta pa je, da je onesnaženost s črnim ogljikom visoka zaradi industrijskih virov v Mehiškem zalivu, kjer prihaja do črpanja in predelave nafte.

Območje visokih koncentracij črnega ogljika so že na poletu leta 2013 izmerili tudi na Arktiki. Močnik je pojasnil, da je 25 odstotkov črnega ogljika na tem območju posledica ogrevanja individualnih hiš, 42 odstotkov pa sežiganja plina na naftnih ploščadih.

Kot najbolj pomemben dosežek misije GreenLight WorldFlight je Močnik izpostavil ugotovitev, da dosedanji podnebni modeli podcenjujejo absorpcijo onesnaženih delcev za približno 25 odstotkov, na določenih območjih pa tudi več. Izmerjene koncentracije črnega ogljika v atmosferi so namreč pokazale, da je stanje atmosfere slabše, kot pa ga izračunajo na podlagi modelov emisij v zraku. Neprijetno presenečenje je bilo tudi to, da je industrija v razvitem svetu še vedno pomemben regionalni vir onesnaženja zraka.

Pilot Lenarčič je o poletu okoli sveta pojasnil, da je podatke o koncentracijah črnega ogljika zbral v obdobju od 2. marca do 22. aprila. V 15 etapah je z ultralahkim letalom preletel 42.222 kilometrov, v njem pa je preživel dobrih 181 ur. Na višini 1800 metrov je letel s povprečno hitrostjo 232 kilometrov na uro in s povprečno porabo 16 litrov goriva na uro.

Kot je napovedal Lenarčič, so že v prvi polovici naslednjega leta na vrsti meritve koncentracij črnega ogljika nad celotnim Sredozemskim zalivom, Alpsko verigo in osrednjo Evropo. Z njim želi ekipa GreenLight WorldFlight preveriti vpliv črnega ogljika in saharskega peska, ki prihaja iz Afrike, na klimatske spremembe v osrednji Evropi in na taljenje ledenikov.

Za leto 2018 Lenarčič načrtuje polet na Indijsko podcelino in Himalajo, za leto 2019 čez Rusijo in Kitajsko ter za leto 2020 oziroma 2021 pa na Antarktiko in Arktiko.