STAznanost

Teden odprte znanosti na FDV bo poudaril pomen odprtega dostopa

Ljubljana, 21. oktobra - Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani (FDV) ob mednarodnem tednu odprtega dostopa pripravlja Teden odprte znanosti. Prihodnji teden se bodo tako na fakulteti zvrstila predavanja in delavnice, s katerimi bodo izobraževali o pomenu in koristih odprtega dostopa, ki bogati znanost in spodbuja razvoj, so sporočili s FDV.

Kot so zapisali na fakulteti, bodo obiskovalci lahko v Tednu odprte znanosti FDV spoznali tudi kot fakulteto odprtega dostopa do znanstvenih izsledkov, fakulteto odprtega objavljanja in fakulteto odprtih podatkov.

Na FDV namreč že od leta 2002 gradijo zbirke polnih besedil družboslovnih člankov in zaključnih del študentov. Avtorji s FDV imajo med vsemi fakultetami ljubljanske univerze, pa tudi drugimi visokošolskimi zavodi, največje število odprto dostopnih objav v repozitoriju Univerze v Ljubljani, ki so dostopne tudi preko Nacionalnega portala odprte znanosti. Na fakulteti deluje tudi Arhiv družboslovnih podatkov, ki je vodilni slovenski repozitorij raziskovalnih podatkov.

"Zato v okviru svetovnih dogodkov v tem tednu izobražujemo o koristih odprtega dostopa, delimo dobre izkušnje in si prizadevamo za odprti dostop, ki poveča izkoristek vloženih raziskovalnih sredstev, poveča vidnost in uporabo raziskav, olajša dostop do razpoložljive literature," so zapisali na FDV.

V ponedeljek bo profesorica na FDV Srna Mandič izvedla predavanja z naslovom Lastniško stanovanje in pritiski demografskega staranja: je slovenski primer tipičen ali poseben? Predavanje bo potekalo v okviru serije znanstveno-raziskovalnih seminarjev z naslovom Odprti termin za znanost, ki so jih uvedli raziskovalci FDV.

V sredo bo sledila POP-UP kavarna odprte znanosti, kjer bodo med drugi spregovorili o odprto dostopnih objavah FDV-jevcev in knjig Založbe FDV, o odprtih raziskovalnih podatkih ter merjenju raziskovalnega vpliva s tradicionalnimi in alternativnimi načini.

V organizaciji Arhiva družboslovnih podatkov FDV pa se bo odvila delavnica z naslovom Knjižničarji kot podpora pri načrtovanju ravnanja z raziskovalnimi podatki za visokošolske knjižničarje s področja družboslovja in humanistike. Namen delavnice je usposobiti knjižničarje za podporo raziskovalcem pri ravnanju z raziskovalnimi podatki.