STAznanost

Slovenski Sinergise zmagal na tekmovanju Evropske vesoljske agencije

Ljubljana, 26. oktobra - Slovensko podjetje Sinergise je zmagalo na letošnji izvedbi mednarodnega tekmovanja s področja uporabe satelitskih podatkov Copernicus Masters, ki poteka pod okriljem Evropske vesoljske agencije. Zmagali so z rešitvijo Sentinel Hub, ki skrajša čas za prikaz in uporabo satelitskih posnetkov z nekaj ur na le nekaj sekund.

Španija, Madrid. Rešitev Sentinel Hub, s katero je slovensko podjetje Sinergise zmagalo na tekmovanju Evropske vesoljske agencije, poimenovanem Copernicus Master. Foto: Sinergise

Španija, Madrid.
Rešitev Sentinel Hub, s katero je slovensko podjetje Sinergise zmagalo na tekmovanju Evropske vesoljske agencije, poimenovanem Copernicus Master.
Foto: Sinergise

Nagrado Copernicus Masters so v Madridu podelili vodji skupine Sentinel Hub v podjetju Bojanu Šerneku. Izročil mu jo je direktor programov opazovanja Zemlje v Evropski vesoljski agenciji Josef Aschbacher, so danes sporočili iz podjetja in dodali, da se je letos na tekmovanje prijavilo več kot 200 rešitev z vsega sveta.

Sinergise je podjetje iz Ljubljane, osredotočeno na razvoj geografskih informacijskih sistemov (GIS) na področju upravljanja z nepremičninami, pomoči pri procesih kmetovanja in splošne oblačne prostorske storitve Geopedia.

V podjetju so že od začetka spremljali razvoj misije satelita Sentinel 2 v okviru programa Evropske vesoljske agencije, poimenovanega Copernicus. Namen omenjene misije je zagotavljati tedensko osvežene satelitske posnetke.

Zaradi brezplačne dostopnosti podatkov so v podjetju videli veliko možnosti za njihovo uporabo. Ko so poskusili uporabiti podatke za svoje stranke, pa so v podjetju ugotovili, da trenutne tehnologije niso kos veliki količini podatkov.

Skupina razvijalcev se je odločila ta problem rešiti in nastala je rešitev Sentinel Hub, ki omogoča enostavno in učinkovito arhiviranje, procesiranje in dostavo satelitskih posnetkov. Ti so uporabnikom dostopni prek spletnih storitev, ki jih je enostavno vključiti v namizne, spletne in mobilne aplikacije. Čas za prikaz in uporabo satelitskih posnetkov se je s tem skrajšal z nekaj ur na le nekaj sekund.

Z enostavno vključitvijo v spletne aplikacije razvijalcem prihrani težave s prenašanjem, arhiviranjem in procesiranjem več petabajtov velike baze podatkov. Razvijalci aplikacij se lahko tako osredotočajo na aplikacije za končne uporabnike, Sentinel Hub pa s tem povečuje uporabo rezultatov programa Copernicus.

Podatki se danes v največji meri uporabljajo v kmetijstvu za spremljanje stanja vegetacije, pri analizi naravnih nesreč in pri načrtovanju ukrepov v prostoru, a to so po navedbah podjetja Sinergise le nekatere od možnosti.

Sinergise ima dostop do celotnega arhiva podatkov Sentinel 2 in načrtuje, da jih bodo uporabili za učenje algoritmov strojnega učenja, ki s samodejnim iskanjem vzorcev in zakonitosti v podatkih obetajo nove možnosti izrabe satelitskih opazovanj.

Rešitev Sentinel Hub je sicer osredotočena na evropske satelite Sentinel, podpira pa tudi Nasin Landsat in nekatere komercialne ponudnike satelitskih posnetkov. Deluje v Amazonovem oblaku in uporablja inovativne metode za učinkovito obdelavo in dostavo podatkov.